Lemondott a svéd miniszterelnök

külföld
2021 június 28., 10:32

Miután június 21-én elvesztette az ellene benyújtott bizalmatlansági indítványt a parlamentben, és a rendelkezésére álló egy hét alatt nem sikerült megoldania a kormányválságot, lemondott Stefan Löfven svéd miniszterelnök.

Az indítványt a nacionalista Svéd Demokraták nyújtották be, miután kiderült, hogy a Baloldali Párt sem támogatja tovább a kormányt. Löfvenék ugyanis megszüntetnék az új építésű lakásoknál a bérleti díj plafonját.

A szociáldemokrata politikus lemondásával a törvényhozás elnökének, Andreas Norlennek a vezetésével tárgyalások kezdődnek egy esetleges új kormány megalakításáról. A 349 fős parlamentben Löfven szociáldemokrata pártjának van a legtöbb, 100 képviselője.

Stefan Lofven
photo_camera Stefan Löfven Fotó: ANDERS WIKLUND/AFP

Löfven 2014-ben lett miniszterelnök, a legutóbbi, 2018-as választások után a zöldekkel megalakított kisebbségi kormány élén állt, külső támogatásra szorulva. A kabinet ügyvivőként a helyén marad az új kormány létrejöttéig.

Nem lesz egyszerű új kormányt alakítani, és egyelőre nem egyértelmű, hogy a jobb-vagy baloldali blokknak van erre nagyobb esélye. Ha nem járnak sikerrel, új választást kell kiírni. (via MTI)