Nagyot bukott Le Pen a francia regionális választásokon

külföld
2021 június 28., 06:31

„Ma este nem veszünk át egy régiót sem, mert a hivatalban lévők egy istentelen szövetség segítségével mindent megtettek, hogy akadályozzanak ebben. Így nem bizonyíthatjuk, hogy képesek vagyunk az irányításra" - mondta csalódottan Marine Le Pen a franciaországi regionális választások eredménye hallatán.

A szélsőjobboldali Nemzeti Front az első fordulóban még öt régióban is elsőszámú esélyesnek tűnt, ezek után meglepetést okozott, hogy sehol sem nyertek. Le Pen szerint a rivális politikai erők együttműködése akadályozta meg pártja jó szereplését - írja a Euronews.

Megrongált Le Pen plakát Vitry-sur-Seine-ban.
photo_camera Megrongált Le Pen plakát Vitry-sur-Seine-ban. Fotó: MEHDI CHEBIL/Hans Lucas via AFP

A középpártok szövetsége könyvelhető el a regionális választások legnagyobb nyertesének. A szocialista párt és baloldali szövetségesei, valamint a jobbközép republikánusok, bár nagyot buktak 2017-ben az elnökválasztáson, regionális szinten továbbra is erősek maradtak.

Az En Marche!, Emmanuel Macron pártja is leszerepelt, bár ők sosem voltak igazán erősek regionális szinten - emeli ki a Euronews. Ennek ellenére a választási vereség miatt kormányátalakítást jelenthet be a francia elnök a következő hetekben. Franciaországban lassan kezdődik majd a kampány a 2022-es májusi elnökválasztásra.