Záródnak az ajtók a britek előtt, mióta beütött a delta variáns

járvány
2021 június 28., 13:06

Egyre több ország korlátozza a beutazást Nagy-Britanniából a súlyosbodó járványhelyzet miatt.

Portugália például 14 napos kötelező karantént ír elő azok számára, akik nem kapták meg a mind a két oltásukat. Nem csoda, hogy aggódnak, hiszen náluk is 25 százalékkal nőtt a fertőzöttek száma az elmúlt egy hétben a megelőző héthez képest, és február óta nem volt ilyen magas az új esetek száma. Utóbbi Nagy-Britanniára is igaz, de ott meredekebb a görbe, egyik hétről a másikra 60 százalékos volt az emelkedés. A kötelező karantén július 11-ig van érvényben.

Mindkét országban elsősorban a delta variáns felel az újabb járványhullámért, Liasszabonban a covidosok több mint 70 százaléka ezt a gyorsabban terjedő változatot kapta el.

photo_camera Egy utas a lisszaboni reptéren, még májusban Fotó: PEDRO FIUZA/NurPhoto via AFP

Spanyolország is vakcinaigazolást vagy negatív covid-tesztet kér mostantól azoktól a britektől, akik Mallorcára, Ibizára vagy a környékbeli szigetekre utaznának. Korábban is volt ilyen szabály, de május 20-án eltörölték. Mallorcán több mint 600 diák fertőződött meg, egyelőre vizsgálják, hogy az általuk látogatott rendezvényeken betartották-e a járványügyi előírásokat.

Tajvan is kötelező karantént, valamint két tesztet írt elő az országba érkező britek számára, Hongkong pedig csütörtöktől egyáltalán nem fogad utasszállító repülőket Nagy-Britanniából.