Lukasenka lezáratta az ukrán határt

külföld
2021 július 02., 17:24

Meg kell állítani a fegyverek beáramlását a puccsisták felé - Alekszandr Lukasenka fehérorosz elnök ezzel indokolta, hogy pénteken a fehérorosz biztonsági erők lezárták a határt Belarusz és Ukrajna között - írja a Reuters.

Az országban holnap nemzeti ünnepet tartanak. A fehérorosz függetlenség napja előtt az elnök már beszédet is tartott, ahol kifejtette, hogy Németország, Litvánia, Lengyelország, és az Egyesült Államok mellett Ukrajna is felelős azért, hogy puccsra készülő különböző csoportok jelentek meg. Ezt pedig onnan véli tudni, hogy állítása szerint leleplezték az összes ilyen lázadó csoportot.

Ukrajnában élő fehéroroszok tüntettek Kijevben idén májusban.
photo_camera Ukrajnában élő fehéroroszok tüntettek Kijevben idén májusban. Fotó: SERGEI SUPINSKY/AFP

Az ukrán határ lezárása előtt egy nappal az Európai Unióba delegált fehérorosz diplomáciai képviseletet is visszahívta Lukasenka.

Ezek az elnök válaszlépései azokra a nyugati szankciókra, amelyeket azután vezettek be, hogy a fehérorosz hatóságok eltérítettek egy gépet, hogy őrizetbe vegyék Raman Prataszevicset. A Reuters tegnap összeszámolta, hogy milyen állapotban van az ország gazdasága és arra jutottak, hogy nincs különösebb félnivalója Alekszandr Lukasenkanak. Mind a gazdaságot, mind a biztonsági erők megnövekedett kiadásait finanszírozni tudja majd.