Villámgyorsan beteltek a helyek a fővárosi ingyenes antitest-vizsgálatokra, már dolgoznak a kibővítésén

járvány
2021 július 02., 10:42

Karácsony Gergely főpolgármester számolt be pénteken Facebook-oldalán arról, hogy alig egy óra alatt ezren jelentkeztek ingyenes antitest-vizsgálatra a célra létrehozott fővárosi regisztrációs felületen.

„Az első szűrési program tehát elképesztő gyorsan be is telt, bizonyítéka annak, hogy milyen sok embert érint, milyen sokakat érdekel, eredményezett-e valódi védettséget az oltás, különös tekintettel az időseknek beadott kínai vakcinára. És mutatja ez az érdeklődés azt is, hogy nem volt igazuk a fővárosi fideszes ellenzéki képviselőknek, akik a tulajdonosi bizottság ülésén nem támogatták az antitest-szűrések beszerzését. Szerencsére a fővárosi többség felelősen döntött, így elindíthattuk a programot. Teszem hozzá rögtön: azt a programot, amit a kormány helyett csinálunk” – írja Karácsony, aki elmondta azt is, hogy látva a nagy érdeklődést, dolgoznak azon, hogy kibővíthessék a kapacitásaikat, és bízik benne, hogy a jövő hét elején újra lehetőség lesz ingyenes antitest-szűrésre való regisztrációra.

Emellett a főváros 18 ezer darab szűrésre való lehetőséget adott a kerületi önkormányzatoknak, tehát azon kerületekben, ahol a polgármesterek kérték, lehetőség lesz a fővárosihoz hasonló ingyenes antitest-vizsgálatra a következő napokban.

„Csak remélni tudom, hogy az V., XVI., XVII, XXI. és XXIII. kerületek fideszes polgármesterei is felülvizsgálják majd eddig elutasító álláspontjukat, hiszen a politikai megfelelési kényszer nem lehet fontosabb az oltásnál, az idős honfitársaink biztonságának, egészségének garantálásánál” – tette hozzá a főpolgármester.

Épp mai koronavírus-hírlevelünkben írtunk arról, hogy továbbra is sokan aggódnak, akiknél az oltás utáni antitestmérés nem mutatott ki megfelelő immunválaszt, ők jelentős részben Sinopharmot kaptak. A Facebookon több mint hatezer fős csoport is létrejött a témában. Új oltást szeretnének, de a kormány egyelőre nem mutat nyitottságot a kérdésben.

A Videoton saját mérésében a 60 év feletti Sinopharmmal oltottak harmadánál nem indult be az antitesttermelés. Korábban a Nemzeti Népegészségügyi Központ is azzal biztatott, hogy ezekben az esetekben is kialakulhat sejtes immunitás, ezért ezt is megmérték a cégnél, de lehangoló eredményt kaptak. Akiknél nem volt antitest, azoknál sejtes immunitás sem.