Itt a delta, hol az antitest?

járvány
2021 július 02., 09:58
  • Európa számos országában romlik a fertőzéshelyzet.
  • A delta variáns gyorsan terjed, de az oltás nagyon hasznos: sokkal kevesebb a súlyos beteg.
  • Itthon kedvező a járványhelyzet, de vészesen lassul az oltási program.
  • Egyre több jel mutat arra, hogy a Sinopharm sokaknál nem vált ki megfelelő immunválaszt.
  • Itt az uniós vakcinaigazolvány, de a keleti vakcinával oltottak egyelőre hiába töltenék le.
  • Járványhírlevél.

Terjed a delta

photo_camera Fotó: Created with Datawrapper

Európa-szerte egyre nagyobb fejfájást okoz a minden eddiginél gyorsabban terjedő delta variáns. Az elmúlt két hétben Nagy-Britanniában, Portugáliában és Spanyolországban regisztrálták a legtöbb fertőzöttet lakosságarányosan. A hozzánk közelebb levő országok közül a cseheknél és a horvátoknál is romlik a helyzet. (A táblázatban azokat az európai országokat tüntettük fel, ahol az elmúlt hét napban több fertőzöttet találtak, mint a megelőző héten.)

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint főleg az Európa-bajnokság miatt emelkednek a számok, és ha így haladunk, akár ősz előtt megérkezhet az újabb hullám. A német belügyminiszter felelőtlennek nevezte az UEFA-t a tömegrendezvények miatt.

Izraelben is beindultak a fertőzési láncok, pár nap után ismét kötelezővé kellett tenniük a maszkviselést. Jó hír viszont, hogy az oltásoknak köszönhetően sokkal kevesebben betegednek meg súlyosan, és az is látszik, hogy a járvány elsősorban az oltatlanok közt terjed.

Oroszországban viszont nagyon alacsony az átoltottság, egyre többeknek kötelezővé is teszik. Sőt, a napokban engedélyezték, hogy akit fél évnél régebben oltottak, jelentkezzen harmadikra. Közben meredeken emelkednek a számok, utoljára januárban találtak annyi fertőzöttet, mint ezekben a napokban. Ettől függetlenül péntek este is Európa-bajnoki negyeddöntőt rendeznek Szentpéterváron.

Kell-e maszk? A WHO azt tanácsolja, hogy a tömött, rosszul szellőző, zárt terekben az oltottak is viseljék. Magyarországon már csak az egészségügyi és szociális intézményekben lesz kötelező, ha elérjük az 5,5 millió beoltottat. Erre akár pénteken sor kerülhet.

Lassulunk

photo_camera Fotó: Created with Datawrapper

Itthon napról napra egyre kevesebb embert oltanak be, az elmúlt héten a napi átlag a hatezret sem érte el. Júniusban még 10 ezer környékén mozgott ez a szám, májusban a 60 ezret is megközelítette. Orbán Viktor áprilisban hétmillió oltottal számolt, mostanra világos, hogy ez irreális várakozás volt. Pénteki rádiós szereplésében mindenkit oltásra biztatott.

Az EU-ban egyre hátrébb csúszunk az első beoltottak arányában a felnőtt lakosság körében. Már Izland, Belgium, Málta, Finnország, Hollandia és Dánia is megelőz minket, Olaszország pedig pont úgy áll, mint mi.

photo_camera Fotó: Created with Datawrapper

5,5 millió oltottnál védettségi igazolvány nélkül is szabad lesz a belépés a vendéglátó üzletekbe, szálláshelyekre, szabadidős létesítményekbe és az előreváltott, ülőhelyes kulturális rendezvényekre. Lazítják a családi eseményekre, üzletekre vonatkozó korlátozásokat is.

Elvileg a 12-15 éveseket is lehet oltani, de a tapasztalatok szerint ezzel lassan haladnak. Egy gyermekorvos arról beszélt, hogy jó lenne az iskolakezdésre minél nagyobb átoltottságot elérni.

Második napja nincs új halott

A járványhelyzet ugyanakkor továbbra is biztató. Tavaly szeptember óta először a héten két olyan nap is volt, amikor nem jelentettek új halálos áldozatot.

A teszteken belül a pozitívak aránya tartósan 1 százalék alatt van. 100 alá csökkent a kórházban ápolt fertőzöttek száma, és 22-en vannak lélegeztetőgépen. Tehát továbbra is hasonló helyzetben vagyunk mint tavaly augusztus-szeptember környékén, de az oltásoknak köszönhetően sokkal optimistábbak lehetünk.

Már hivatalos, hogy Magyarországon is jelen van a delta variáns, az operatív törzs kilenc esetről számolt be. Biztosak lehetünk benne, hogy ennél jóval többen kapták el, hiszen korlátozottan elemzik a mintákat.

További számok és grafikonok továbbra is erre találhatók.

Hol az antitestem?

photo_camera Fotó: Komka Péter/MTI/MTVA

Továbbra is sokan aggódnak, akiknél az oltás utáni antitestmérés nem mutatott ki megfelelő immunválaszt, ők jelentős részben Sinopharmot kaptak. A Facebookon több mint hatezer fős csoport is létrejött a témában. Új oltást szeretnének, de a kormány egyelőre nem mutat nyitottságot a kérdésben.

Pedig egyre világosabb, hogy sokakat érintő problémáról van szó. A Videoton saját mérésében a 60 év feletti Sinopharmmal oltottak harmadánál nem indult be az antitesttermelés. Korábban a Nemzeti Népegészségügyi Központ is azzal biztatott, hogy ezekben az esetekben is kialakulhat sejtes immunitás, ezért ezt is megmérték a cégnél, de lehangoló eredményt kaptak. Akiknél nem volt antitest, azoknál sejtes immunitás sem.

A 444 felhívására több mint ezren küldték be laboreredményüket, és szintén a kínai vakcinával oltottaktól kaptuk a legtöbb negatív eredményt. A kormány országos mérést is végez, az első eredményeket május végére ígérték, de egyelőre se híre, se hamva. Orbán Viktor júniusban azt mondta, ő is sürgeti.

A Fővárosi Önkormányzat addig is 19 ezer 60 év feletti budapestinek biztosít ingyenes antitestmérést, hiszen ezt jelenleg csak magáncégek végzik, pénzért.

Közben a kormány osztogatni kezdte a felesleges Sinopharm-adagokat, 200-200 ezret adnak Bosznia-Hercegovinának és Montenegrónak. A csehek 100 ezer adag Pfizert kaptak Magyarországtól.

Nyaralunk?

photo_camera Fotó: MEHDI FEDOUACH/AFP

A Sinopharmmal vagy Szputnyikkal oltott magyarok egyelőre hiába kérik az uniós vakcinaigazolványt, hiszen csak olyanok tudnak élni vele, akiket az Európai Gyógyszerügynökség által engedélyezett vakcinával oltottak. Ez nem jelenti azt, hogy keleti vakcinával ne lehetne külföldön nyaralni. A kormány bizonyos országokkal külön megállapodást kötött, és most jó néhány helyre amúgy is korlátozás nélkül lehet beutazni.

Az EU-s védettségi igazolvány papíralapon és digitálisan is megszerezhető. A papíralapú igazolványt a kormányablakoknál lehet igényelni, a digitálisat ügyfélkapus belépéssel elméletben az EESZT Lakossági portálján.