A pápa vasárnap saját maga jelentette be, hogy Magyarországra és Szlovákiába látogat

POLITIKA
2021 július 04., 11:36

A vasárnap déli nyilvános imája, az Angelus végén Ferenc pápa személyesen jelentette be a megjelent híveknek, hogy szeptember 12. és 15. között Magyarországra majd Szlovákiába látogat.

Ferenc elmondta, hogy 12-én délelőtt fog Magyarországon tartózkodni, ahol a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus zárómiséjét celebrálja, hogy Budapestről még aznap tovább utazzon Pozsonyba, ahol háromnapos lelkipásztori látogatásba kezd. Erre egyébként Zuzana Caputova köztársasági elnök hívta meg.

Amikor hetekkel ezelőtt kiderült, hogy Ferenc Magyarországon nem tervez találkozni az ország vezetőivel, a Fidesz diplomáciai akcióba kezdett, hogy rábeszéljék erre. De a friss hírek alapján, bár Rómában nem hangzott el az ellenkezője, nem tűnik valószínűnek, hogy összejöjjön a találkozó állami vezetőkkel.

A hivatalos pápai hírügynökség, a Vatican News mai bejelentést közlő cikke például részletesen, Ferenc szavait szó szerint idézve eleveníti fel, hogy amikor az iraki útjáról hazafelé tartó pápa a repülőn először említette a szeptemberi utazását, azt mondta, hogy

“Budapestre kell mennem a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus záró miséjére, nem az országot meglátogatni, csak egy mise erejéig. De Budapest csak kétórányi autóútra van Pozsonytól, úgyhogy miért ne látogassak el Szlovákiába? Így megy ez.”

A friss cikkben megszólaló Matteo Bruni, a Vatikáni Sajtóiroda vezetője is arról beszél, hogy az egyházfő Budapestre kizárólag a mise kedvéért utazik.

A Magyar Pürpöki Konferencia június elején ugyanakkor azt közölte, hogy a mise előtt Ferenc találkozni fog a magyar politikai vezetőkkel.

A pápáról Orbán Viktor ugyan udvariasan szokott nyilatkozni, de a rövid pórázon tartott fideszes média egy része nyíltan gyalázza, főleg azért, mert többször is a menekültekkel szembeni emberséges bánásmódra szólította fel a katolikusokat és a politikusokat.

A magyar hívek nemcsak 12-én 11:30-kor a Hősök terén láthatják a pápát, hanem Szlovákiában is, ahzol Pozsonyon kívül ellátogat Eperjesre, Kassára és Sastinba is, bár a részletes programja egyelőre nem ismert.