Joe Biden a füvezés miatt felfüggesztett futófenoménról: A szabály az szabály

sport
2021 július 04., 16:55

„A szabály az szabály, és mindenki tudja, hogy mik a szabályok, amikor belevág a versenybe. Az más kérdés, hogy továbbra is így kell-e maradniuk, de a szabály az szabály” - így reagált Joe Biden arra, hogy egy hónapra felfüggesztették Sha'Carri Richardson futót, miután marihuána nyomát mutatták ki a szervezetében. Richardson rekodridővel nyerte meg a női 100 méteres síkfutás amerikai válogatóját, és az amerikai atlétikai csapat egyik legnagyobb sztárja lehetne az idei tokiói olimpián.

A marihuána rekreációs használata ugyan engedélyezett a verseny helyszínét adó államban, az amerikai doppingügynökség (USADA) viszont tiltja és teljesítményfokozóként tartja számon. Richardson helyzetét bonyolítja, hogy ugyan az eltiltása két nappal az olimpia kezdete előtt lejár, de a selejtezőeredményét a marihuána miatt már törölték, és más országokhoz képest az Egyesült Államokban nem sok mozgástér van arra, hogy valaki a selejtezőeredményektől függetlenül indulhasson az olimpián. A szabályok szerint ugyanis az olimpia előtti selejtezőn első három helyet megszerző versenyzők utazhatnak.

Sha'Carri Richardson győzelmi mámorban
photo_camera Sha'Carri Richardson győzelmi mámorban Fotó: PATRICK SMITH/Getty Images via AFP

Az amerikai elnök azután szólalt meg, hogy a futó eltiltása pártállástól függetlenül nagy felháborodást váltott ki az emberekben, Alexandria Ocasio-Cortez például ugyanúgy követelte, hogy függesszék fel a büntetést, mint Donald Trump Jr. Biden azért azt is elmondta, hogy büszke arra, hogy Richardson hogyan reagált a döntésre. A futó ugyanis azt nyilatkozta, hogy vállalja a felelősséget a tettéért, valamint, hogy sosem használt más doppingszert, és elnézést kért a szurkolóitól.

A 4x100 méteres váltóban még lehet, hogy indulhat, erről Richardson azt mondta, ha megengedik neki, hogy versenyezzen, akkor nagyon hálás lesz érte. (Guardian)