EP képviselők kérik Von der Leyent, hogy függessze fel az uniós pénzek magyarországi kifizetéseit

2021 július 7., szerda 10:56

Miközben az Európai Parlamentben épp a magyar homofób törvényről vitáznak a képviselők (Orbán nélkül, aki ehelyett inkább egy újságárushoz ment fölvenni egy vicceskedő videót), EP képviselők egy csoportja azt kéri az Európai Bizottságtól, hogy függessze föl az uniós pénzek kifizetését Magyarország felé. A Guardian cikke szerint az Európai Parlament költségvetési bizottságának képviselői egy olyan tanulmányra hivatkozva kérik erre Ursula von der Leyent, amely komoly hiányosságokat tár fel a magyar uniós pénzek elköltésénél és ellenőrzésénél.

Az uniós jogi szakértők által készített jelentés szerint az EU-s források elköltése Magyarországon nem elég átlátható, nem hatékony a nemzeti igazságszoltáltatás, és nincsenek garanciák a bírói függetlenségre, így Magyarország "példátlan módon megsérti a jogállamiság alapelveit". A tanulmány példákat is hoz arra, hogy az uniós források elköltésével kapcsolatos szabálytalanságokat vagy furcsaságokat a magyar hatóság az Európai Bizottság felszólítására sem korrigálja. A Guardian példaként említ egy esetet, amelyben 43 iskola nyert összesen egymillió eurót, a pénz egy részét pedig elvileg tankönyvfejlesztésre nyerték, miközben mindegyik iskola ugyanazt a tankönyvet használta. Miután pedig a magyar hatóságok nem korrigálták ezt a "rendellenességet", a bizottság megvonta az erre szánt források egy részét.

Daniel Freund zöld párti EP képviselő Fotó: ROLF VENNENBERND/dpa Picture-Alliance via AFP

A jelentést Daniel Freund német zöld párti EP képviselő megrendelésére készítették. Freund a Guardiannek azt mondta, neki és képviselőtársainak nincs valami fétise, ami miatt mindenképpen büntetni szeretnék Magyarországot, csak a jogállamiságot szeretnék visszaállítani az országban. Azt is mondta, hogy az Európai Bizottságnak el kell tudnia magyarázni, miért is kellene több milliárd eurót Magyarországra küldeni, ahol annak elköltését nem lehet ellenőrizni, az esetleges kihágásokat pedig nem szankcionálja a helyi igazságszolgáltatás.