Óriási munkaerőhiány van az Egyesült Királyságban

gazdaság
2021 július 08., 08:25

A 90-es évek óta nem volt akkora munkaerőhiány az Egyesült Királyságban, mint most. Annyira kevés dolgozó érhető el a szigetországban, hogy az már befolyásolhatja a gazdaság helyreállítására szánt programok sikerességét. Nincsenek elegen a közlekedésben, a logisztikában, a vendéglátásban, a gyártásban és az építkezéseken sem. A Guardian által ismertetett adatok szerint a magasabban fizető állásokban nem jelentkezik ez a probléma.

„Szükség van a munkáltatók és a kormány beavatkozására is, hogy minden eddiginél nagyobb erőfeszítéseket tegyenek a munkaerő képzésébe és átképzésébe. Ha ezt nem teszik meg, akkor a tudás és készséghiány által okozott károk lassíthatják az ország gazdaságának helyreállását” - mondta Claire Warnes, a kapcsolódó felmérést végző KPMG szakembere.

Egy londoni munkás.
photo_camera Egy londoni munkás. Fotó: ARTUR WIDAK/NurPhoto via AFP

Az okokat nem kell sokat keresni. Előbb a Brexit, majd a koronavírus-járvány miatt hazautazó vendégmunkások hiánya vezetett ide. Ráadásul a delta-variáns miatt még mindig lezárások vannak az országban legalább július 19-ig. Másfél millió munkást érinthetnek ezek a korlátozások.