Két figyelmeztető jel a mai járványadatokban

járvány
2021 július 09., 08:01

44 új fertőzöttet regisztráltak tegnap a reggeli járványjelentés szerint. Ez önmagában nem magas szám, ugyanakkor többhetes trend tört meg a napokban. Hosszú idő után először volt magasabb az új fertőzöttek száma csütörtökön és pénteken, mint egy héttel korábban.

link Forrás

Az is igaz, hogy a 44 új fertőzöttet több teszttel találták meg, mint egy hete a 37-et. Ugyanakkor csütörtökön kevesebb vizsgálatból találtak több covid-fertőzöttet, mint egy hete. A vizsgálatokon belül a pozitív tesztek aránya továbbra is nagyon alacsony, ez kedvező.

Több országgal ellentétben nálunk nem publikus adat, hogy az új fertőzöttek közül hányan kapták el a delta variánst. Ahol ezt lehet tudni, ott viszonylag gyorsan dominánssá vált ez a fertőzőképesebb mutáció. Csehországban egy hete emelkedik az új fertőzöttek száma, Portugáliában is a delta hajtja a járványt, Németországban is dominánssá vált ez a változat.

Magyarországon a legutolsó közlés szerint mindössze 9 esetben mutatták ki a delta variánst. Hétvégén sajnos már nem közölnek adatokat, de hétfőn érdemes lesz figyelni, hogy tovább emelkedik-e majd az új fertőzöttek száma az egy héttel korábbihoz képest.

Szintén figyelmeztető adat, hogy egyetlen nap alatt 72-ről 87-re nőtt a kórházban kezelt covid-fertőzöttek száma. (Volt már a héten téves adatközlés a kormányzati honlapon, de akkor hirtelen másfélszeresére ugrott a kórházban kezelt covidosok száma a hivatalos adatok szerint, amit aztán korrigáltak. A mostani, kisebb ugrás reálisabbnak tűnik, de azért nézzük majd a koronavirus.gov.hu-t, ha javítanak most is, jelentkezünk.)

link Forrás

A lélegeztetőn lévők száma továbbra is 13.

Jó hír, hogy nem volt újabb áldozata a járványnak. Az eddigi, összesen 30 ezer haláleset így is kiugróan magas lakosságarányosan Európában.

5 550-en kapták meg az első oltásukat.

link Forrás

Összesen 5 529 428-en kaptak legalább egy oltást, közülük 5 145 484-en már másodikat is.