Bloomberg: ajánlatott tett a magyar kormány a Budapest Airportra

POLITIKA
2021 július 10., 05:49

A héten ajánlatott tett a Budapest Airportra a magyar kormány, írja a Bloomberg. A lap információit a kormányzat, és a budapesti repülőteret üzemeltető cég többségi tulajdonosa, az AviAliance sem kommentálta. A Bloomberg szerint

Palkovics Lászlóék a piaci ár alatti összeggel próbálkoztak be.

A hírügynökség szerint az összehasonlítható repterek esetében a piaci ár a járvány előtti bruttó éves eredmény (ebitda) hússzorosa fölött lehet. A budapesti repülőtér esetében ez az összeg 2019-ben 38 millió euró volt.

Azután, hogy tavaly nyáron sikertelenül próbálkozott a vásárlással a NER-közeli üzletember, Jellinek Dániel, az Indotek Group vezérigazgatója, a kormány májusban végén állt elő nyilvánosan azzal, hogy újraállamosítaná a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőteret. Palkovics László erről korábban azt mondta, hogy

"a legjobb az lenne, ha az állam nemcsak szabályozóként, a fejlesztési források gazdájaként, stratégiaalkotóként, hanem tulajdonosként dolgozhatna a szolgáltatási színvonal emelésén. Ennek érdekében mi tennénk egy méltányos ajánlatot a reptér megvásárlására. Ha ez ebben a formában nem lehetséges, akkor a Magyar Állam többségi tulajdonát szeretnénk valamilyen módon visszaállítani."

Az innovációs miniszter a "valamilyen módot" nem részletezte. A repülőtér 75 százalékát 2005-ben adta hetvenöt évre koncesszióba a Gyurcsány-kormány, a maradék 25 százalékot pedig már az Orbán-kormány adta el.