Ezrek tüntettek vasárnap Kuba több nagyvárosában

POLITIKA
2021 július 12., 05:21
A kubai hatalom szigorú ellenőrzés alatt tartja a sajtót, így a tüntetésekről kevés felvétel szivárgott csak ki. Ez egy július eleji tiltakozásról feltöltött rövid videóból lett kivágva.

Tömeges diktatúraellenes tüntetések voltak vasárnap Kuba több városában, így Havannában és Santiagóban is. Az élelmiszer- és gyógyszerhiányon feldühödött emberek olyan szlogeneket skandáltak, hogy “le a diktatúrával!”, “szabadságot akarunk!” és “nem félünk!”.

Az alanti videón látható demonstrálók is azt kiáltozzák, hogy "no tenemos miedo", vagyis "nem félünk".

link Forrás

Miguel Diaz-Canel, Kuba elnöke és a kommunista párt vezetője személyesen is megjelent az egyik demonstráción, a Havanna melletti San Antonio de los Banos városában, de a hangulat lecsillapítása helyett annyit ért el, hogy a tüntetők kiabálva beszóltak neki.

Amióta Fidel Castro kommunista gerillái 1959-ben átvették a hatalmat Kubában, ezelőtt egyszer volt rendszerellenes tüntetés, 1994-ben, az úgynevezett Maleconazo. Akkor a Szovjetunió 1991-es összeomlása miatti gazdasági szétesésen feldühödött emberek Havanna tengerparti sétányán kezdtek törni-zúzni, attól való félelmükben, hogy a hatóságok véget fognak vetni annak, hogy a helyiek a kisebb hajókon tudjanak az Egyesült Államokba menekülni.

A kormány vasárnap géppuskával felszerelt katonai járműveket rendelt az utcákra, de atrocitásokról egyelőre nem érkeztek hírek. Diaz-Canel az Egyesült Államokat vádolta a tüntetések megszervezésével, és arra szólította fel a kommunistákat és a forradalmárokat, hogy ha újabb “provokációt” tapasztalnak, menjenek ők is az utcára.

(via dw)