Ezrek tüntettek vasárnap Kuba több nagyvárosában

POLITIKA
2021 július 12., 05:21

Tömeges diktatúraellenes tüntetések voltak vasárnap Kuba több városában, így Havannában és Santiagóban is. Az élelmiszer- és gyógyszerhiányon feldühödött emberek olyan szlogeneket skandáltak, hogy “le a diktatúrával!”, “szabadságot akarunk!” és “nem félünk!”.

Az alanti videón látható demonstrálók is azt kiáltozzák, hogy "no tenemos miedo", vagyis "nem félünk".

Miguel Diaz-Canel, Kuba elnöke és a kommunista párt vezetője személyesen is megjelent az egyik demonstráción, a Havanna melletti San Antonio de los Banos városában, de a hangulat lecsillapítása helyett annyit ért el, hogy a tüntetők kiabálva beszóltak neki.

Amióta Fidel Castro kommunista gerillái 1959-ben átvették a hatalmat Kubában, ezelőtt egyszer volt rendszerellenes tüntetés, 1994-ben, az úgynevezett Maleconazo. Akkor a Szovjetunió 1991-es összeomlása miatti gazdasági szétesésen feldühödött emberek Havanna tengerparti sétányán kezdtek törni-zúzni, attól való félelmükben, hogy a hatóságok véget fognak vetni annak, hogy a helyiek a kisebb hajókon tudjanak az Egyesült Államokba menekülni.

A kormány vasárnap géppuskával felszerelt katonai járműveket rendelt az utcákra, de atrocitásokról egyelőre nem érkeztek hírek. Diaz-Canel az Egyesült Államokat vádolta a tüntetések megszervezésével, és arra szólította fel a kommunistákat és a forradalmárokat, hogy ha újabb “provokációt” tapasztalnak, menjenek ők is az utcára.

(via dw)