Vádat emeltek a zalai preparátor ellen, akinél kitömött kölyöktigriseket is találtak

bűnügy
2021 július 12., 16:35

Természetkárosítás bűntette miatt emelt vádat a Nagykanizsai Járási Ügyészség egy helyi preparátor ellen, akinél a hatósági ellenőrzés során fokozottan védett madarakat, valamint kölyöktigris- és kölyökleopárd-preparátumokat találtak - közölte a Zala Megyei Főügyészség.

Az 52 éves nagykanizsai férfi saját vállalkozásként állati eredetű preparátumok készítésével és feldolgozásával foglalkozik. A 2018. augusztus 15-ei hatósági ellenőrzés során az érdekeltségébe tartozó négy nagykanizsai ingatlanban nagyszámú, fokozottan védett fajnak minősülő madárra bukkantak: a kis kárókatona, a rétisas, a kerecsensólyom, a vándorsólyom és az uhu természetvédelmi értéke egyedenként százezer és egymillió forint között van.

A védett fajok közül találtak nála többek között szürkegémet, barna rétihéját, egerészőölyvet, erdei fülesbaglyot, nagy fakopáncsot, füstifecskét, feketerigót, valamint vakondot és európai mókust is, amelyek természetvédelmi értéke 25-50 ezer forint.

A vadon élő védett állatfajok közül öt kölyöktigris és egy kölyökleopárd egyed is előkerült.A védett fajok egyedeinek hasznosítása kizárólag természetvédelmi hatósági engedéllyel lehetséges, ezekkel a preparátor és vállalkozása nem rendelkezett. Az engedélyeket a nagykanizsai férfi a megrendeléskor nem ellenőrizte, ennek hiányában vállalta az elpusztult állatok preparálását, illetve az egyedeket jogellenesen szerezte meg.

A férfi illegális vadászaton elejtett barnamedvéket is preparált. A medvék bőrét és koponyáját a pötrétei vadásztársaság két tagja kérésének megfelelően kikészítette, majd 2018 májusában a trófeákat átadta a megrendelőknek.A 38 éves nagykanizsai férfi a barnamedve-trófeát egy vadászházban, 63 éves sormási társa pedig hétvégi házában helyezte el. A rendőrség 2018 szeptemberében lefoglalta, majd a Pest Megyei Kormányhivatal mint országos hatáskörű természetvédelmi hatóság elkobozta a medvebőröket és -koponyákat. A két zalai vadász és a preparátor ellen júniusban természetkárosítás bűntette miatt emelt vádat a Nagykanizsai Járási Ügyészség. (MTI)