Egy budapesti informatikus létrehozott egy illegális weboldalt, amin előfizetésért cserébe filmet nézhettek és zenét hallgathattak az ismerősei

bűnügy
2021 július 13., 11:16

Letöltendő börtönbüntetést kapott egy budapesti informatikus, aki egy illegális szerveren jogvédett tartalmakat, filmeket, szoftvereket, zenéket terjesztett bitcoinért és pénzért cserébe 2015-ig, áll a Nemzeti Adó- és Vámhivatal közleményében.

Az informatikus a weboldalhoz annak adott hozzáférést, aki a havi díjat befizette, amit a felhasználók egy hajléktalan férfi nevén lévő bankszámlára utalhattak, de bitcoinban is fizethettek. A férfi a pénzt rendszeresen egy, a lakásához közeli ATM-ből vette fel, amit az automata kamerarendszere is rögzített.

A szolgáltatást nem hirdette, első felhasználói ismerősi, baráti körből kerültek ki, de aztán a weboldal híre elkezdett szájról szájra terjedni.

Az informatikus a weblapot egy lopott IP-címről működtette. Összesen félezer szoftvert, több mint ezer zenét, valamint csaknem háromezer filmet tett elérhetővé felhasználóinak. A tanúként meghallgatott előfizetők tisztában voltak azzal, hogy a letöltött tartalom illegális forrásból származik, de a nagy választék, a jó sávszélesség és a megfizethető ár miatt vállalták a kockázatot.

A havi előfizetésekkel a 2015-ös lebukásáig összesen 40 millió forintot keresett, a jogtulajdonosoknak okozott kár azonban az egymilliárd forintot is meghaladta.

(via Telex)