Franciaországban 500 millió euróra büntették a Google-t, mert szerzői jogot sértettek

Média
2021 július 13., 09:32

Franciaország monopóliumellenes hatósága 500 millió euró bírságot szabott ki a Google-ra, mivel úgy találták, hogy a techvállalat nem „jóhiszeműen” tárgyalt az APIG és a SEPM kiadókkal, illetve az AFP hírügynökséggel a tartalmuk felhasználásáról. A cég most két hónapot kapott arra, hogy előálljon egy arra vonatkozó javaslattal, hogy hogyan kártalanítsák a hírek kiadóit. Ha ezt nem teszik meg határidőre, onnantól kezdve akár napi 900 ezer eurónyi büntetést is kiróhatnak rájuk.

photo_camera Fotó: DENIS CHARLET/AFP

A szóban forgó, híreket előállító médiacégek szerint a Google nem tárgyalt velük jóhiszeműen arról, hogy hogyan kompenzálja őket a tőlük származó hírekért, melyeket a Google a saját híreiként szerepeltet a találatok között. Emellett nem talált velük közös hangot a szomszédos jogokra vonatkozó uniós irányelv értelmében sem.

A Google szóvivője azt mondta, hogy rendkívül csalódottak a büntetés miatt, és hogy a hatóság figyelmen kívül hagyta azon törekvéseiket, hogy egyezségre jussanak a kiadókkal és a hírügynökséggel. A cég gyakorlata miatt Németország monopóliumellenes szerve is vizsgálatot kezdett nemrég. (DW)