Fekete-Győr Andrást törvénysértő módon hallgatták ki a #FREENAVALNY felirat felfestése miatt

POLITIKA
2021 július 14., 14:23

Szél Bernadett, Hadházy Ákos és Fekete-Győr András áprilisban egy Külgazdasági és Külügyminisztérium elé írt #FREENAVALNY felirattal tiltakozott az ellen, hogy Orbán Viktor és Szijjártó Péter nem mondott semmit arról, hogy Vlagyimir Putyin meggyilkoltatni készült a bebörtönzött orosz ellenzéki aktivistát, Alekszej Navalnijt. Hadházyék szerint Orbánék ezzel azt üzenték, hogy „semmi gondjuk nincs azzal, ha egy ország vezetője megpróbálja megöletni az ellenzék politikusait és aktivistáit”.

Szél Bernadett, Hadházy Ákos és Fekete-Győr András a KKM előtt 2021. április 21-én
photo_camera Szél Bernadett, Hadházy Ákos és Fekete-Győr András a KKM előtt 2021. április 21-én Fotó: Momentum

Fekete-Győr most azt írja, törvénysértő módon hallgatták ki: „Akkor mindhármunkat beidéztek a rendőrségre, rongálás vádjával. Pár napja viszont megkaptam a Budapesti Közérdekvédelmi Ügyészség levelét, amelyből kiderült, hogy az első meghallgatásomon elmondott érvelésem alapján helyt adtak a panasznak, és kimondták: »az eljárás alá vont személykénti meghallgatásra törvénysértő módon került sor«, a határozat ellen pedig nincs helye jogorvoslatnak. Az indoklás egyszerű: a jelentés megállapította, hogy a lemosható festékkel készített felirat semmilyen kárt nem okozott a járdában. Szó szerint így fogalmaz: »Jelen ügyben a festék eltávolítható volt, az a dolognak sem az állagára, sem a használhatóságára nem hatott ki, ezáltal annak értékét nem csökkentette. Figyelemmel arra, hogy a járdában állagromlás nem következett be, a 'helyreállítási' költség jelen ügyben nem értelmezhető. (…) A rongálási kár bekövetkezte jelen eljárásban nem állapítható meg.«”

Fekete-Győr szerint „az eljárás megszüntetése a lényegen nem változtat: Orbán Viktor olyan rendszert épített ki, amelyben Szijjártó jachtozásának, Rogánék földvásárlásának és az Orbán-család gazdagodásának semmilyen következménye nincs – miközben a véleményt nyilvánító ellenzéki képviselőket minden lehetséges eszközzel vegzálják”.