Fekete-Győr Andrást törvénysértő módon hallgatták ki a #FREENAVALNY felirat felfestése miatt

POLITIKA
2021 július 14., 14:23

Szél Bernadett, Hadházy Ákos és Fekete-Győr András áprilisban egy Külgazdasági és Külügyminisztérium elé írt #FREENAVALNY felirattal tiltakozott az ellen, hogy Orbán Viktor és Szijjártó Péter nem mondott semmit arról, hogy Vlagyimir Putyin meggyilkoltatni készült a bebörtönzött orosz ellenzéki aktivistát, Alekszej Navalnijt. Hadházyék szerint Orbánék ezzel azt üzenték, hogy „semmi gondjuk nincs azzal, ha egy ország vezetője megpróbálja megöletni az ellenzék politikusait és aktivistáit”.

photo_camera Szél Bernadett, Hadházy Ákos és Fekete-Győr András a KKM előtt 2021. április 21-én Fotó: Momentum

Fekete-Győr most azt írja, törvénysértő módon hallgatták ki: „Akkor mindhármunkat beidéztek a rendőrségre, rongálás vádjával. Pár napja viszont megkaptam a Budapesti Közérdekvédelmi Ügyészség levelét, amelyből kiderült, hogy az első meghallgatásomon elmondott érvelésem alapján helyt adtak a panasznak, és kimondták: »az eljárás alá vont személykénti meghallgatásra törvénysértő módon került sor«, a határozat ellen pedig nincs helye jogorvoslatnak. Az indoklás egyszerű: a jelentés megállapította, hogy a lemosható festékkel készített felirat semmilyen kárt nem okozott a járdában. Szó szerint így fogalmaz: »Jelen ügyben a festék eltávolítható volt, az a dolognak sem az állagára, sem a használhatóságára nem hatott ki, ezáltal annak értékét nem csökkentette. Figyelemmel arra, hogy a járdában állagromlás nem következett be, a 'helyreállítási' költség jelen ügyben nem értelmezhető. (…) A rongálási kár bekövetkezte jelen eljárásban nem állapítható meg.«”

Fekete-Győr szerint „az eljárás megszüntetése a lényegen nem változtat: Orbán Viktor olyan rendszert épített ki, amelyben Szijjártó jachtozásának, Rogánék földvásárlásának és az Orbán-család gazdagodásának semmilyen következménye nincs – miközben a véleményt nyilvánító ellenzéki képviselőket minden lehetséges eszközzel vegzálják”.