Valaki lelőtte a zsarolóvírusokkal támadó orosz hekkerek honlapjait

külföld
2021 július 14., 05:49

Egyik napról a másikra elérhetetlenné vált két internetes oldal, amelyek a REvil (Ransomware Evil - Zsarolószoftver Gonosz) nevű orosz hekkercsoporthoz köthetők. Ennek tagjai nemrég feltörték egy floridai IT-szolgáltató szervereit, amivel rengeteg cégnek okoztak kárt világszerte, de az amerikaiak őket tették felelőssé a világ legnagyobb húsfeldolgozója, az amerikai JBS elleni májusi zsarolóvírusos támadásért is.

photo_camera Fotó: FRANK RUMPENHORST/dpa Picture-Alliance via AFP

Az amerikaiak mostanában többször világossá tették, hogy az orosz államtól és Putyintól várják a fellépést a kiberbűnözőkkel szemben. Amikor a két elnök, Biden és Putyin Genfben találkoztak, feltételezhetően pont emiatt futott zátonyra a párbeszéd: az orosz elnök tagadta, hogy bármihez köze volna. Amikor pénteken telefonon beszéltek, Biden ismét felhozta a témát.

Egyelőre nem tudni, miért tűntek el a REvil oldalai, de az előzmények alapján elképzelhető, hogy az amerikai vagy az orosz hatóságok csaptak le rájuk. A BBC forrása, aki állítása szerint kapcsolatban áll a csoporttal, azt mondta, Amerika áll az akció mögött, de a Kreml is egyre nagyobb nyomást gyakorolt rájuk.