Tilda Swinton: Eszetlen erőszak az LMBTQ-emberek elnyomása, hangosan szembe kell szállni vele

lmbtq
2021 július 15., 07:15

Tilda Swintont a magyarországi homofób törvény a Thatcher-kormány által elfogadott és 2003-ig életben lévő 28-as cikkelyre emlékezteti. Ez volt az a melegellenes intézkedés, mellyel a brit kormány megpróbálta elnyomni az LMBTQ-embereket, és többek közt megtiltotta a „homoszexualitás népszerűsítését”, például az iskolákban - derült ki a Magyar Narancs interjújából.

A társadalmi ügyekben és politikai kérdésekben is gyakran megnyilvánuló színész azt mondta: „Tisztában vagyok vele, hogy Magyarországon sokféle csata vár önökre a különböző elnyomó intézkedésekkel szemben. A helyzetük elszomorítóan hasonló azokhoz a csatákhoz, amelyeket mi vívtunk a kilencvenes évek elején a 28-as cikkely és a „homoszexuális életmód” elnyomása ellen. (...) Ezért is fontos, hogy most beszéljünk erről, fontos, hogy az emberek Magyarországon tudják: elengedhetetlen hangosan felszólalni ez ellen. És lehetséges győzni. Ám ettől ez még egy szörnyű helyzet.”

Tilda Swinton
photo_camera Tilda Swinton Fotó: FADEL SENNA/AFP

Swinton lehangolónak nevezte azt, ami hazánkban most folyik, és éberségre intett:

„Eszetlen erőszak ez, hangosan szembe kell szállni vele.”Úgy látja viszont, hogy erre a helyzetre most az egész világ odafigyel, mindenki tisztában van a helyzettel. „Vagyunk Angliában, akik emlékezünk, mi volt nálunk. Szolidárisak vagyunk önökkel, teljes mértékben” - tette hozzá.