Koronavírus-számok Magyarországon 9/22/2021
Elhunytak + 2 Σ 30 143
Kórházban + 5 Σ 406
Fertőzöttek + 501 Σ 819 021
Tesztek + 14 118 Σ 6 829 896
Oltottak + 3 407 Σ 5 865 865
A legújabb trendek

Falus András immunológus szerint súlyos szakmai hiba volt a 60 év felettiek kínai vakcinával való oltása

július 16., péntek 7:50

Súlyos hiba volt a 60 év felettiek kínai vakcinával való oltása, amit gyors újraoltással kell orvosolni, mondta Falus András immunológus az ATV-nek. Falus mindezt azután mondta, hogy eltérő eredmények születtek a Fővárosi Önkormányzat ellenanyagszint-vizsgálata és a Semmelweis Egyetem tesztjén.

Falus András megjegyezte, a különbség abból adódik, hogy melyik teszttel dolgoznak és mit mérnek. Vannak olyan antitesttesztek, amelyek sok minden mást is mérnek, például olyat is, aminek semmi köze a vírusfertőzéshez, a Semmelweis Egyetem ilyet használt. De ez is hasznos, például azt mutatja ki, hogy valaki átesett a fertőzésen, viszont ez az immunválasz nem ad neutralizáló védelmet. A főváros neutralizáló tesztelést végzett, ebből adódott az eltérő eredmény. Ő úgy látja, hogy a rendelkezésre álló adatok alapján a Fővárosi Önkormányzat mérése autentikusabb.

„Ötszázezer idős ember kapott helytelenül Sinopharm-vakcinát, arra nem voltak figyelemmel, hogy maguk a kínaik felhívták arra a figyelmet a használati utasításban, hogy 59 éves korig lehet beadni” - mondta Falus, aki szerint ez egy súlyos szakmai hiba, amit újraoltással lehet orvosolni.

A harmadik oltás lehetőségét Orbán Viktor péntek reggel jelentette be. Arról, hogy ki, mikor és milyen vakcinát kapjon harmadik oltásnak, az orvos dönt.