Többen elájultak Portugáliában az egyik Janssen-szállítmány vakcináinak beadása után

járvány
2021 július 16., 04:11

Portugália felfüggesztette az egyik Janssen-szállítmány koronavírus elleni vakcinájának alkalmazását csütörtökön, mivel több esetben is mellékhatásokról számoltak be a beadásukat követően.

Szénási Zsolt minőségbiztosító gyógyszerész mutatja az újonnan érkezett, koronavírus elleni Janssen-vakcinát a Hungaropharma budapesti raktárában 2021. április 13-án.
photo_camera Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI/MTVA

A portugál gyógyszer- és egészségügyi hatóság (Infarmed) beszámolója szerint meg nem határozott számú – helyi médiumok szerint csaknem húsz – ember elájult azok közül, akiknek beadták az egydózisú vakcinát a Lisszabontól északra található Mafrában.

A portugál kormány csütörtöki rendeletében lehetővé tette a koronavírustesztek árusítását szupermarketekben, valamint további 30 járásra terjesztett ki korlátozásokat. Ezeken a területeken este 11-től hajnali 5-ig tartó kijárási tilalmat vezetnek be, valamint péntek este 7-től egész hétvégén negatív koronavírustesztet vagy digitális igazolást kérnek azoktól, akik be akarnak menni az éttermek beltéri részére.

Mariana Vieira da Silva elnökségi államminiszter egy sajtótájékoztatón beszélt arról, hogy a helyzet tovább romlik, hozzátéve, hogy bár az elmúlt héten nőtt a naponta feljegyzett fertőzöttek száma, az újabb megbetegedések üteme látszólag csökken. Bár a kórházakban 774 koronavírus-fertőzöttet kezelnek jelenleg – ami a legnagyobb szám március óta –, szerinte a helyzetet sikerült ellenőrzés alá vonni. Úgy gondolja, ehhez a kulcsot a teszt jelenti, ezért engedélyezték a tesztek árusítását a szupermarketekben is a gyógyszertárak után. Vieira da Silva hangsúlyozta továbbá, hogy az oltási kampány alapvető fontosságú az országot sújtó negyedik hullám megfékezésében.

A 10 millió lakosú Portugáliában eddig 920 200 koronavírus-fertőzöttet és a fertőzéshez köthető 17 187 halálesetet jegyeztek fel. (MTI)