Edward Snowden szerint a magyar kormány válasza a legárulkodóbb a megfigyelési botrányban

POLITIKA
2021 július 19., 04:53

Az Oroszországban élő, egykori amerikai hírszerző Twitteren reagált arra, hogy kiderült, izraeli kémszoftverrel figyeltek meg kormánykritikus magyar újságírókat, vállalkozókat és politikusokat. A Guardianon megjelent, a nemzetközi megfigyelési botrányról szóló cikket az év sztorijának nevezte.

link Forrás

A cikk szerint Orbán Viktor kormánya a világ egyik legagresszívabb kémprogramját használta oknyomozó újságírók és Magyarország egyik utolsó független médiatulajdonosa ellen. A kiszivárgott anyagokban azoknak a telefonszámai voltak, akik a jelek szerint törvényes nemzetbiztonsági vagy bűnügyi nyomozás célpontjai voltak. Egyikük Panyi Szabolcs, Direkt36-nál dolgozó újságíró. Az ő telefonján az Amnesty International igazságügyi elemzése szerint többször is bevetették a Pegasus kémszoftvert, miután Panyi a magyar kormány tisztviselőitől kérdezett.

„Nincs tudomásunk semmilyen állítólagos adatgyűjtésről”

– az ügyben küldött részletes kérdésekre egy kormányzati szóvivő mindössze ennyit reagált, ami Edward Snowden szerint a legárulkodóbb válasz.

link Forrás

„Magyarország a valaha látott legárulkodóbb választ adta a Pegasus-botrány kapcsán feltett kérdésekre. Én is mindig úgy vagyok vele, hogy ha »nincs tudomásom« arról, hogy tettem-e valamit, vagy sem, akkor rögtön azt akarom tudni, hogy külföldi kémek szóltak-e róla annak, aki engem kérdez a dologról.”

A magyar kormány közleménye szerint „Magyarország egy demokratikus jogállam, ami mindig a törvénynek megfelelően jár el, bárkiről is legyen szó. Magyarországon a titkos eszközök használatára jogosult állami szerveket rendszeresen ellenőrzik a kormányzati és nem kormányzati szervek.”

A Washington Post cikkében megjelent közleményben ezek után még vissza is kérdeztek: „Feltették ugyanezeket a kérdéseket az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság, Németország vagy Franciaország kormányainak is? Amennyiben igen, mennyi ideig tartott, hogy válaszoljanak, és hogyan reagáltak? Valamilyen hírszerző szolgálat segített megfogalmazni a kérdést?”