Egy tokiói bíróság elítélte a Nissan-vezér szökését segítő két amerikait

külföld
2021 július 19., 07:35

Egy apát és fiát azért ítélték el most Japánban, mert segítették Carlos Ghosnt, a Nissan korábbi főnökét abban, hogy elkerülje az igazságszolgáltatást, és 2019 végén engedély nélkül elhagyja Japánt. A 60 éves Michael Taylor, nyugalmazott kommandós két év börtönt, fia, a 28 éves Peter Taylor egy év és nyolc hónap börtönt kapott. Korábban mindketten bűnösnek vallották magukat.

photo_camera Carlos Ghosn 2018 novemberében Fotó: LUDOVIC MARIN/AFP

Ghosn 2018-ban távozott tisztségéből, miután a japán hatóságok azzal vádolták meg, hogy saját anyagi veszteségeit a Nissannal fizettette ki, valamint a cégnek szóló külföldi utalásokat irányított át saját számláira. Ghosn ártatlanságát hangoztatta, majd 2019 decemberében megszökött a házi őrizetből, majd az országból is, egy biztonsági magáncég jóvoltából: Egy zenekar Ghosn tokiói lakására ment, látszólag azért, hogy játsszon a karácsonyi partiján, valójában csak azért, hogy a férfit egy elvileg a koncerthez szükséges eszközöket tartalmazó ládában kicsempésszék a lakásából.

Feltehetően gyorsvonattal jutott el Tokióból Oszakába, a Kanszai nemzetközi repülőtérre, ahonnan magánrepülőgépen Törökországba, majd onnan Libanonba utazott, ahol a gyerekkorát töltötte. Libanon és Japán közt nincs kiadatási egyezmény, Bejrútot pedig az Interpol sem kötelezheti Ghosn őrizetbe vételére.

Az ügyészség szerint Michael és Peter Taylor a szökés után találkozott a cégvezetővel egy tokiói szállodában, ahova közvetlenül a házi őrizetéből szökött. Onnan szállították egy ládában Oszakába, majd megkerülve a vámvizsgálatot egy magángép fedélzetére csempészték, és Törökországba vitték. Az ügyészség szerint a két Taylor 1,3 millió dollárt kapott azért, hogy segédkeztek a szökésben. (MTI)