Szabadon engedték a terrorizmus vádjával elítélt székelyeket, Beke Istvánt és Szőcs Zoltánt

külföld
2021 július 19., 14:37

Délután szabadon bocsátották a terrorizmus vádjával elítélt székelyföldi Beke Istvánt és Szőcs Zoltánt, miután a Brassó Megyei Törvényszék jogerős ítéletben hagyta jóvá a terrorizmus vádjával elítélt székelyföldiek feltételes szabad lábra helyezését – közölte Kulcsár Terza József, a Magyar Polgári Párt (MPP) parlamenti képviselője.

Beke Istvánt és Szőcs Zoltánt a családjuk várta a börtön előtt. Kulcsár Terza József – aki korábban is közvetítő szerepet töltött be a két kézdivásárhelyi férfi és a nyilvánosság között, miután kb. negyvenszer látogatta meg őket fogva tartásuk idején – azt is elmondta, hogy a terrorizmus miatt elítélt székelyek kedden Kézdivásárhelyen sajtótájékoztatón válaszolnak az újságírók kérdéseire.

A bíróságok portálján délután még csak a Szőcs Zoltánra vonatkozó ítélet kivonata volt elolvasható. Aszerint a törvényszéki bírák megalapozatlannak tartották, és elutasították az elsőfokú szabadon bocsátási határozat ellen benyújtott ügyészségi fellebbezést.

Beke István és Szőcs Zoltán 2020 májusa óta kérhette a feltételes szabadlábra helyezést. Azóta négy erre vonatkozó kérést nyújtottak be, a börtön illetékes bizottsága a jó magaviseletük alapján minden esetben ajánlotta a szabadon bocsátást. Beke István eddigi kéréseit rendre elutasították a bíróságok. Szőcs Zoltán szabadon bocsátását már két korábbi alkalommal is elrendelte a Brassói Bíróság, de az ügyészség fellebbezése után a Brassó Megyei Törvényszék megváltoztatta a döntést.

A terrorizmus vádjával elítélt székely férfiaknak hat hónap múlva járna le a büntetésük.

Beke Istvánt és Szőcs Zoltánt 2018. július 4-én ítélte 5-5 év letöltendő börtönbüntetésre a bukaresti legfelsőbb bíróság terrorista cselekmények és azokra való felbujtás miatt. A Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) kézdivásárhelyi, illetve erdélyi elnöke ellen hozott ítélet általános megdöbbenést váltott ki az erdélyi magyarság soraiban, hiszen az első fokon eljáró Bukaresti Táblabíróság megalapozatlannak tartotta az ügyészség által összeállított vádirat nagyobb részét, és csak 11, illetve 10 hónap börtönbüntetést rótt ki rájuk, amennyit már korábban vizsgálati fogságban töltöttek.

A két férfit a romániai szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség (DIICOT) állította bíróság elé, mert lehallgatott beszélgetéseikből és a Beke István lakásán talált petárdákból a román hatóságok arra következtettek, hogy házilag gyártott bombát akartak robbantani Kézdivásárhely főterén 2015-ben, a december 1-i román nemzeti ünnepre szervezett katonai parádén.

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes (j) huszár-hagyományőrzők élén, lóháton érkezik Kézdivásárhely főterére, az 1848-49-es magyar forradalom és szabadságharc kitörésének 166. évfordulóját ünneplő felső-háromszékiek közé 2014. március 15-én.
photo_camera Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes (j) huszár-hagyományőrzők élén, lóháton érkezik Kézdivásárhely főterére, az 1848-49-es magyar forradalom és szabadságharc kitörésének 166. évfordulóját ünneplő felső-háromszékiek közé 2014. március 15-én. Illusztráció: Baranyi Ildikó/MTI

Az erdélyi magyar közvélemény az első pillanattól fogva úgy tekintette, hogy koncepciós eljárás folyik a kézdivásárhelyi fiatalok ellen. A letartóztatásuk után hetekig tüntettek Kézdivásárhelyen. Jogerős elítélésük után több rendkívüli perújítási kérelmet nyújtottak be, de ezek mindegyikét elutasították a romániai bíróságok. (MTI)