A korrupcióval és a sajtó helyzetével kapcsolatos kritikák özönére számíthat ma Magyarország

eu
2021 július 20., 07:35

„A független ellenőrzési mechanizmusok továbbra sem elegendőek a korrupció felderítéséhez” - ez az egyik fő megállapítása az Európai Bizottság ma megjelenő második, 2020-ról szóló jogállamisági jelentésének. A Politico látta a jelentés tervezetét.

„A kapcsolatok kihasználása, a kivételezés és a nepotizmus a közigazgatás magas szintjein, valamint a gazdasági és a politikai élet szereplői közötti összefonódások továbbra is olyan kockázatokat jelentenek, amelyekkel nem foglalkoztak a döntéshozók.”

Ilyen és ehhez hasonló bírálatokkal fogja elárasztani a jelentés Magyarországot a Politico szerint. A lap emlékeztet arra, hogy nincs közvetlen összefüggés a Bizottság jelentése és az Európai Parlament által szorgalmazott jogállamisági feltétel között. Politikailag viszont kapóra jöhet a Bizottság saját, részletes jelentése arról, hogy az EU adófizetőinek pénze hogyan köt ki politikusok köreinek zsebében, amikor a mechanizmus életbe léptetését kell indokolni.

Vera Jourova, az Európai Bizottság alelnöke a jelentés másik fontos témája, a sajtóviszonyokat érintő megállapítások kapcsán arra utalt, hogy EU-s szinten kell meghozni az újságírók biztonságát szavatoló szabályokat. Ezért dolgozik a médiaszabadságról szóló törvényen Thierry Breton biztossal.

Az első jogállamisági jelentés tavaly készült el, akkor azt írtuk, elsősorban a magyar és a lengyel helyzet provokálta ki a megírását. Mindkét ország ellen eljárás folyik már évek óta a jogállamiság rendszerszintű problémái miatt - ez az úgynevezett "hetes cikkely szerinti" eljárás.

Jól látszik az elmúlt évek tapasztalataiból, hogy politikai vitákon kívül sok hatása nem volt az eljárásoknak. A végén elvben el lehetne venni az eljárás alá vont tagállam szavazati jogát az EU-ban, de ez olyan súlyos szankció volna, amivel egyrészt senki sem akar élni, másrészt olyan széles körű és időben tartós egyetértés kellene az érvényesítéséhez, amire csak egészen rendkívüli helyzetben volna esély - például ha az egyik érintett országban katonai puccs történne. Ezért is keresett a Bizottság egy új eszközt a téma kezelésére, és ennek része a jelentések elkészítése.