Voltak olyan kormányok, amelyeknek eladta a Pegasust az NSO, de aztán blokkolta a használatát, mert visszaéltek vele

külföld
2021 július 20., 12:58

„Az általunk gyártott platform életmentő, terrortámadásokat előz meg" - mondta Shalev Hulio, az NSO Group alapítója a Tel-Avivban működő 103 FM nevű rádióadón egy interjúban. A Reuters röviden idézi a műsort, de szerencsére az MTI jeruzsálemi tudósítója végighallgatta, és hosszabban is beszámolt az adásról. Ezt sikerült úgy megoldani, hogy Magyarország nincs megemlítve az anyagban, sőt az állami hírügynökség és a teljes kormánymédia tartja magát a nyugalmi állapothoz a témában.

Az interjúban Hulió kifejtette, hogy vállalata nem ismeri a szoftverével lehallgatottak névsorát. Cégük megalakításakor eldöntötték, hogy csakis kormányoknak árulják terméküket, magánszemélyeknek nem. Sőt nem is minden kormánynak, mert vannak, amelyek nem méltók ilyen eszköz használatára - tette hozzá.

„Az eltelt tizenegy évben 45 országnak adtuk el, viszont kilencven másik országtól megtagadtuk” magyarázta az üzletember.

Az NSO Group székháza Herzliya városában.
photo_camera Az NSO Group székháza Herzliya városában. Fotó: JACK GUEZ/AFP

"Ellentétben egy fegyverrel, amelynek értékesítését követően nem lehet ellenőrizni a használatát, nekünk vannak olyan mechanizmusaink, amelyek észlelik, ha egy kormány megvásárol egy rendszert, majd visszaél vele, újságírókat, emberi jogi aktivistákat, a rezsim ellenzőit követi" - fejtette ki Hulió.

Felhívta arra is a figyelmet, hogy voltak olyan kormányok, amelyeknek eladták a szoftvert, majd blokkolták a használatát, és abbahagyták velük az együttműködést.Hulió szerint az izraeli szabályozás a világon a legfejlettebb a kiberellenőrzés minden kérdésében, jobb, mint Európában, és külön korlátozások vonatkoznak arra, hogy ki hogyan árulhatja termékét és milyen korlátozásokat helyez el benne.

„Eszközeink az elmúlt években terrorakciókat akadályoztak meg Európában, emberek tízezreit mentették meg egy európai fővárosi metró megtámadásától, amelyet néhány perccel az eset előtt sikerült elkerülni” - hangoztatta az izraeli üzletember.