A kormánymédia egyelőre nem izgulja magát halálra a lehallgatási botrány miatt

POLITIKA
2021 július 19., 09:21

Vasárnap délután robbant ki az a nemzetközi lehallgatási botrány, ami a magyar kormányt is vastagon érinti: a Pegasus nevű izraeli kémszoftverrel figyeltek meg kormánykritikus magyar újságírókat, vállalkozókat és politikusokat.

Megnéztük, mennyi szó esik a kormánypárti médiában az ügyről, amit Edward Snowden az év sztorijának hív, és többek között olyan külföldi lapok hozzák címlapon, mint a Guardian, a Washington Post és a BBC.

Az Index címlapja a lehallgatási botrány kirobbanásának másnapján 9:42-kor.
photo_camera Az Index címlapja a lehallgatási botrány kirobbanásának másnapján, 9:42-kor.

Az Index címlapján 9:42-kor két vezető cikk volt, az egyik az USA-ban felfutó negyedik koronavírus-hullámról, a másik a hajnali felhőszakadásról szól. A megfigyelésről szóló alaphírt egy négybekezdéses szemlében vették át a Direkt36-tól, az anyag a Fradi lehetséges BL-ellenfeleiről és a Xiaomi telefongyártó sikeréről szóló hírek között bújik meg. Ezenkívül átvették még az LMP-s Ungár Péter közleményét, amiben bejelenti, hogy a Nemzetbiztonsági bizottság összehívását fogják kezdeményezni a megfigyelési botrány miatt.

photo_camera Az Origo címlapja a lehallgatási botrány kirobbanásának másnapján, 10:16-kor.

Az Origón nem kell ennyit aggódni a keresgélésen - egyetlen hír sem jelent meg a megfigyelési botrányról. A “Majdnem amputálni kellett a magyar tiktokker lábát, megmutatta, hogy néz ki most” című anyag azért kifért a címlapra. Négy cikk foglalkozik a címlapon az éjjeli viharral és az időjárással, van egy mémnek szánt, szerkesztett kép, amin Karácsony Gergely a rakparton pihen, és van szó arról a hamarosan érkező emoji-csomagról, amiben terhes férfi emoji is lesz.

photo_camera A hirado.hu címlapja a lehallgatási botrány kirobbanásának másnapján, 10:12-kor.

A Híradó.hu egyik vezető anyaga a Cannes-ban Arany Pálma díjat nyert Titán című filmen elégedetlenkedik, a másik pedig Karácsony Gergelyen. A megfigyelési botrányról hétfő délelőttig egyetlen anyaguk sem készült.

Az MTI hírügynökség a közmédia része, itt többfajta tartalom jelenik meg. Egyrészt az MTI tudósítói által írt anyagok, amik vagy külföldi lapok cikkeinek a szemléi, vagy tudósítások egy adott eseményről. Ezen kívül az MTI közölni szokta a hozzájuk megküldött pártközleményeket és a politikai események meghívóit is.

Ma 80 hír jött ki a hírügynökség oldalán 10:40-ig, ebből egy említi a megfigyelési botrányt: Vadai Ágnes DK-s politikus sajtótájékoztatójának a bejelentője. A tegnapi napon szintén egy anyag jelent meg erről, az LMP sajtóközleménye a Nemzetbiztonsági bizottság összehívásáról. Fontos nemzetközi ügyekről - főleg, ha annak magyar vonatkozása is van - az MTI tudósítói általában írnak saját lapszemléket, ez most nem történt meg.

photo_camera A Pesti Srácok címlapja a lehallgatási botrány kirobbanásának másnapján, 10:29-kor.

A Pesti Srácok címlapján lehet találkozni a megfigyelési botránnyal, úgy ahogy. “A Guardian őrült konteója miatt Strummer rögtön aggódni kezdett a nemzetbiztonság miatt” című anyag szerint a kémbotrány “a nyugati liberális média végtelen képzelőerejének” szüleménye, amit azért vettek elő, mert “nincs kézzelfogható támadási felület a kormánnyal szemben”.