32 milliárd forinttal tolta meg a magyar kormány az egyik legnagyobb dél-koreai cég gyárépítését

kapitalizmus
2021 július 21., 12:41

Az Európai Bizottság a napokban hagyta jóvá azt a 90 millió eurós (~32 milliárd forint) támogatást, amit a magyar kormány Dél-Korea egyik legnagyobb energia- és vegyipari vállalatának ajánlott fel a második komáromi akkumulátorgyárához. A vállalat közleménye szerint 945 milliárd dél-koreai wont (~ 250 milliárd forintot) költöttek a második komáromi gyárra.

Az SK Innovation első komáromi üzeme 2019 végén kezdett termelni, majd ugyanebben az évben elkezdték építeni a második komáromi gyárukat is, amit 2022-ben terveznek beüzemelni. Ezek mellett már épül a harmadik gyáruk a Fejér megyei Iváncsán, ahol egy különleges gazdasági övezetet is létrehozott nekik a kormány, ami miatt az ellenzéki vezetésű Dunaújváros már nem kaphat az iparűzési adóból, pedig a helyet adó ipari park a városnak szánt pénzből épül.

link Forrás

De nem csak ezt a dél-koreai multit szórta meg támogatással a magyar kormány, ugyanakkor az Európai Bizottság egyelőre még vizsgálja, hogy a Samsung SDI gödi akkumulátorgyárának adott 108 millió eurós ( 38,8 milliárd forintos) állami támogatás megfelelt-e az uniós szabályoknak.