Ausztrália nem akarja, hogy az UNESCO veszélyeztetettnek minősítse a Nagy-korallzátonyt

külföld
2021 július 22., 12:46

Ausztrália elegendő támogatást szerezhetett ahhoz, hogy az UNESCO világörökség bizottsága elhalassza a döntést, hogy veszélyeztetett világörökségi helyszínné minősítik-e a Nagy-korallzátonyt.

photo_camera Fotó: STRINGER/Imaginechina via AFP

A testület elvileg pénteken dönt a javaslatról, Ausztrália azonban kiegészítést terjesztett elő, amit a világörökségi bizottság 21 tagja közül 12 támogat, pontosabban ellenzik, hogy veszélyeztetetté nyilvánítsák a korallzátonyt. A kiegészítő javaslat szerint inkább csak 2023-ban döntenének a kérdésről. Ausztrália mindent megtett azért, hogy megakadályozza a Nagy-korallzátony átsorolását a veszélyeztetett világörökségi helyszínek listájára, mivel attól tart, hogy az gyengítheti a természeti csoda idegenforgalmi erejét.

Az utolsó pillanatban kezdtek lobbizni, hogy elkerüljék a világörökségi leminősítést: Párizsba küldték a környezetvédelmi minisztert, hogy találkozzon az UNESCO tisztviselőivel, a múlt héten pedig búvárkirándulást is szerveztek a zátonyra a legfontosabb nagyköveteknek.

A Nagy-korallzátony 1981 óta szerepel a világörökségi listán. Egyike annak a hét világörökségi helyszínnek, amely az ökológiai károk, a túlzott fejlesztés, a túlzott turizmus vagy a biztonsági problémák miatt kaphat veszélyeztetett státuszt. (CNN/MTI)