Kásler azért alapította meg a Magyarságkutató Intézetet, mert úgy érezte, sok a torzítás és az elhallgatás a történelemben

július 22., csütörtök 13:08

Az egészségügyért és a közoktatásért is felelős miniszter csütörtökön a Hunyadiak és Corvinok című konferencián osztotta meg a legújabb elképzeléseit a magyarság történelméről. Az MTI beszámolója szerint Kásler Miklós arról beszélt, hogy az államalapítástól a Hunyadiakig eltelt időszakot egységesen kell kezelni, mert „Szent Istvánnal olyan birodalom jött létre, amelyet apostoli király irányított, és egy lassan kiteljesedő eszmerendszer, a Szent Korona jegyében fogta össze az itt élő népeket. Ebből alakultak ki a rendek, majd a nemzet. Mint mondta, a kezdetektől eltelt időszakot Hunyadi Mátyás haláláig egységes folyamatnak tekinthetjük”.

Szerinte minden a Szent Koronára volt visszavezethető, a hatalom, a birtok, a vagyon, az ország. A király is csak gyakorolta a Szent Korona bizonyos jogait, amelyek időben és térben csorbíthatatlanok voltak, átmeneti okok miatt szünetelhettek, de a királynak és a népnek, később pedig a nemzetnek azt helyre kellett állítania. Ez az a világ, amelyben megjelent az Árpád-ház férfi ágának kihalásával és a leányág eltűnése után egy dinasztia, amely üstökösként robbant be a történelembe, és a fénye még mindig látszik.

Kásler kitért arra is, hogy azért létezik a pozsonyi csatáról szóló mesefilmet összehozó Magyarságkutató Intézet, mert úgy érezte, „a magyar történelem sok mozzanatát elhallgatták vagy eltorzították, ezért tette le a kormány elé azt a programot, amely az identitás szempontjából lényeges kérdések megoldását tűzte ki célul a legmagasabb tudományos igényességgel és prekoncepció nélkül. Így jött létre a Magyarságkutató Intézet, amely új tudományágakat kapcsol be az eldöntetlen vagy nehezen eldönthető kérdések vizsgálatába és új szemléletet hozott”.

Az intézet egyébként most azon munkálkodik, hogy kiderítse a Hunyadiak genetikai származását, azt ígérik, már idén lehet eredmény.