A történelmi esőzés után most tájfun fenyegeti Kína keleti partvidékét

külföld
2021 július 24., 17:57
Az In-Fa tájfun, amikor még Tajvan partjaihoz közelített július 23-án.
photo_camera Az In-Fa tájfun, amikor még Tajvan partjaihoz közelített július 23-án. Illusztráció: Sam Yeh/AFP

Pusztító tájfun közelít Kína keleti partvidékéhez, napokkal azután, hogy az ország belső részein óriási esőzések okoztak váratlan villámáradásokat a 12 milliós Csengcsou városában, ahol még egy metrószerelvény is víz alá került. A hétközi természeti katasztrófában jelen ismereteink szerint legalább 58-an vesztették életüket.

Most Csengcsoutól keletre, Sanghaj partvidékét fenyegeti természeti katasztrófa. Az In-Fa névre keresztelt vihar az előrejelzések szerint pusztító széllel, dühöngő tengerrel, hatalmas esőzésekkel csaphat le a partvidékre, hatalmas áradásokat okozva. Sanghajtól délre egy kikötőben ezért éppen evakuálják is a hajókat, írja a BBC.

Az előrejelzések szerint a tájfun még a parttól messze, mélyen a szárazföldön is hatalmas esőzéseket hozhat, még Honan tartományban is, ahol a hétközi óriási esőzés pusztító áradásokat okozott, és ahol még folynak a mentési munkák, amiket az újabb természeti csapás nagyban hátráltathat.

Az In-Fa jelenleg éppen elhagyta Tajvant, és 148 km/h-ás széllökésekkel közelít a kínai partokhoz. A jelen számítások szerint partot érve akár 193 km/h-ás széllökések is kísérhetik majd, és már a partot érése előtt, vasárnaptól "hosszan tartó extrém erős esőzéseket" hozhat.

A tájfunra tekintettel Csöcsiang tartományban elrendelték az iskolák, munkahelyek és piacok bezárását. (Via BBC)