A drága vakcinát elajándékozzuk, a legolcsóbbért pénzt kérünk

járvány
2021 július 27., 14:11

Magyarország 200 ezer adagot adott el Portugáliának az AstraZeneca koronavírus elleni vakcinájából beszerzési áron - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a portugál kollégájával, Augusto Santos Silvával közös sajtótájékoztatóján kedden, Lisszabonban.

Meglepő, hogy ezt nem ajándékozzuk, hanem eladjuk. Az AstraZeneca ugyanis a legolcsóbb vakcina az összes közül. A 200 000 adag ára 365 ezer euró, vagyis 132 millió forint.

Azaz 660 forint egy adag. Ezt elkértük a portugáloktól.

Miközben a kínai Sinopharm darabja 31,5 euró volt, vagyis az AstraZeneca 17-szerese. Ebből nem eladtunk, hanem ajándékoztunk korábban 200 ezer adagot Bosznia-Hercegovinának és szintén 200 ezer adagot Montenegrónak. Összesen 4,5 milliárd forintért.

AstraZenecából is ajándékozunk egyébként, 100 ezer dózist a Zöld-foki Köztársaságnak és 6 ezer adagot Észak-Macedóniának. (Kölcsönbe ment még Szlovéniának 300 ezer adag, valamint Pfizerből adtunk bőségesen a cseheknek, szintén kölcsön.)

Szijjártó Portugáliában azt MTI tudósítása szerint azt mondta, hogy ha hagytuk volna elbizonytalanítani magunkat, és a minket érő támadások miatt végül úgy döntöttünk volna, hogy nem vásárolunk keleti vakcinákat, akkor a hazai oltási program nem állna ilyen jól, és nem tudnánk másoknak segíteni.

Fun fact 1: Portugália jobban áll az első oltásokban, a felnőtt lakosság 77,7 százaléka kapta meg az oltást, Magyarországon ez az arány 66,4 az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) adatai szerint. (A második oltásokban egyelőre mi még jobban állunk, 63,8 százalék már megkapta itthon, a portugálok most 58,4-nél járnak, de az első oltásokból látható, hogy ebben is előznek majd.)

Fun fact 2: Az ECDC adatai szerint a portugálok a 70 év felettiek 100 százalékát beoltották, a 60-69 éveseknek pedig a 98 százalékát. Nálunk így néz ez ki: 60-69 éveseknél a beoltottak aránya 76,5 százalék, 70-79-eseknél 85,3 százalék, 80 felett 74 százalék.

Szijjártó arról beszélt Portugáliában, hogy Magyarország Európa egyik legsikeresebb oltási programját hajtotta végre, bár kicsit más stratégiát választott, mint a többi európai uniós tagország, mivel még az elején vásárolt a nyugati oltóanyagok mellé keletieket is, ennek a lépésnek pedig két fontos következménye volt. Az egyik az, hogy Magyarország ma egészségügyi szempontból az egyik legbiztonságosabb ország az Európai Unióban, felkészülten várja a koronavírus delta variánsát, miközben folytatódik az oltási program. A másik pedig az, hogy van elég oltóanyagunk, így másoknak is tudunk segíteni.

Szijjártó Péter elmondta: Portugália az Európai Unióban a harmadik, globálisan pedig a nyolcadik ország, amely vakcinát kapott Magyarországtól. Eddig összesen 1 350 000 adag oltóanyagot adtunk el, kölcsön vagy adományba ennek a nyolc országnak - tájékoztatott.

„Oltani, oltani és oltani" - Szijjártó Péter szerint ez a feladat annak érdekében, hogy a szeptember ne a bezárkózás, hanem az iskolakezdés időszaka legyen. Ehhez képest az első oltások száma nálunk már minimálisra csökkent, miközben mindössze 5,6 millióan kapták meg legalább az első oltásukat.