Leállíttatott egy színdarabot a vajdasági Magyar Nemzeti Tanács elnöke, mert túl provokatívnak tartotta

POLITIKA
2021 július 27., 19:31

Az 1978-ban alapított Tanyaszínház június végén indította a hagyományos nyári turnéját a Vajdaságban, hogy olyan helyekre is eljusson, ahol egyébként nincs alkalmas terem a kőszínházak előadásainak befogadására. A kezdetekben még szamaras fogattal, később traktorral jártak, idén váltottak kisbuszra. Ráadásul a tavalyi előadások elmaradtak a járvány miatt.

A társulat idén Ödön von Horváth Kazimír és Karolina című darabját mutatta volna be, azonban az első előadások után, kedden nyílt levélben követelte a turné leállítását a vajdasági magyarság önkormányzataként működő Magyar Nemzeti Tanács elnöke, Hajnal Jenő.

Hajnal szerint a társulat tagjai „az öncélú közönségességet, a parttalan ízléstelenséget, a közönség alpári provokálását és a színpadi megszólalás vállalhatatlanságát jelenítették meg”. Ezért a Magyar Nemzeti Tanács „elfogadhatatlannak tartja, hogy a társulat idei körútja folytatódjon, s arra kérte a szervezőket, hogy mondják le a többi helyszínen való vendégszereplést”.

A Magyar Nemzeti Tanács a nyelvhasználat, az oktatás, a tájékoztatás és a kultúra kérdéseiben képviseli a magyar nemzeti közösséget. Az intézmény tévéje néhány napja még lelkesen számolt be az első előadásról:

link Forrás

A társulat kedden Kishegyesen, július 31-én Topolyán lépett volna fel, de az IC/TK Rádió szerint erre nem kerül sor.

link Forrás

Kerestük a társulatot, hogy pontosan mit kifogásoltak ez előadásukban, amint válaszolnak, frissítjük a cikkünket.