Pénteken már dönt az NVB a kormány népszavazási beadványáról, Karácsonyéról viszont nem

POLITIKA
2021 július 28., 14:51

Péntek délelőtt határoz a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) a kormány július 21-én benyújtott, gyermekvédelminek titulált országos népszavazási kezdeményezésének öt kérdéséről. Hét másik beadványról is döntenek aznap, Karácsony Gergely népszavazási kezdeményezése viszont nincs köztük.

A Népszava megkeresésére az NVI és az NVB közölték, hogy a népszavazási törvény alapján részben eltérő eljárásrendet kell követni, ha a kérdéseket egy választópolgár nyújtotta be, mint amikor a kormány a kezdeményező. A főpolgármester kérdéseit a választópolgárokra vonatkozó szabályok szerint bírálják el.

Ilyenkor az NVI a benyújtást követően öt napon belül formai vizsgálatnak veti alá a beadványt, ellenőrzik a kezdeményező személyes adatait, és megvizsgálják, hogy valós személyek írták-e alá támogatóként a benyújtott dokumentumot. Megnézik, hogy nincsenek-e már beadva azonos tartalmú kérdések, és hogy azok megfogalmazása nem ütközik-e alkotmányos alapelvekkel.

Az NVI és az NVB válasza szerint Karácsony kérdéseinek a vizsgálata július 26-án, hétfőn zárult le. Tehát az biztos, hogy az ő öt kérdése is a Nemzeti Választási Bizottság elé kerül, csak nem tudni mikor.

Bár a két népszavazási kérdéssort szinte egyszerre adták be, az is elképzelhető, hogy csak szeptember közepén döntenek Karácsony kérdéseiről. A formai vizsgálat miatt a pénteki ülés meghívójába már nem kerülhetett bele a főpolgármester kezdeményezése, az NVB elnökének pedig csak a benyújtástól számított 60 napon belül kell összehívnia a testületet, így csúszhat őszre az elbírálás.