A döntő előtt nem tudott tréningezni, de így is 14. lett a tornász Kovács Zsófia egyéni összetettben

olimpia
2021 július 29., 13:49

Az amerikai Sunisa Lee nyerte a torna egyéni összetettet a tokiói olimpián, Kovács Zsófia a 14. helyen végzett.

photo_camera Kovács Zsófia Fotó: Kovács Tamás/MTI/MTVA

A kétszeres Európa-bajnok magyar versenyző - aki az előző olimpián, Rióban a 33. helyen zárt - a finálé előtt logisztikai okok miatt nem tudott tréningezni. Edzője, Trenka János elmondta, hogy az olimpiai faluban végezték el az erősítő és nyújtó gyakorlatokat. Hozzátette, tanítványa rendkívül koncentrált, és meg fogja oldani a feladatát.

Az Ariake Tornaközpontban a 21 éves Kovács Zsófia - aki a 11. helyen jutott a 24-es fináléba - egyik legerősebb szerén, felemáskorláton kezdett, ahol a harmadik számú tartalék a szerdöntőre. A selejtezőben 14,433 pontot kapott, ezúttal 14,233 pont jelent meg a neve mellett, amivel csoportjában holtversenyben a legjobb volt.

A szám gördülékeny lebonyolítását kissé akadályozta, hogy a koronavírus elleni védekezés jegyében hozott szabályok szerint a tornászoknak gyakorlatuk előtt maguknak kellett fertőtleníteni a korlátot.

Gerendán Kovács leesett, és a leugrásnál is ellépett, így csak 12,100 pontot adtak neki a selejtezőben elért 13,133-mal szemben.

Talajon - ahol vasárnap rontott, ezért 12,666 pontot kapott - most 12,600-ra értékelték előadását a pontozók.

A döntőt ugrásban fejezte be, másik kedvenc számában, és itt szerezte a legtöbb pontot, 14,500-at - akárcsak a kvalifikációban.

photo_camera Fotó: Kovács Tamás/MTI/MTVA

A dunaújvárosi versenyző összességében 53,433 ponttal végzett a 14. helyen.

Kovács Zsófia teljesítményének értékét jelzi, hogy magyar tornász utoljára negyedszázada, az 1996-os atlantai olimpián szerepelt az összetett döntőjében.

"Összességében elégedett vagyok a selejtezővel és a döntővel is" - nyilatkozott az MTI-nek Kovács Zsófia, aki kiemelte, a fináléban egyedül a gerendán rontást sajnálja, ami egy figyelmetlenségből eredt.

"Az bosszantó, mert ezt az elemet nem szoktam elrontani, így egy pontot vesztettem, ami sokat dobott volna az összetett helyezésen" - tette hozzá.

A selejtezőben a felemáskorláton elkövetett hibát sajnálja, mert így csak harmadik számú tartalék a fináléra.

"Az egész olimpiát tekintve viszont nagyon jól éreztem magam, mind az edzéseken, mind a versenyen. Amint mondtam, kisebb-nagyobb hibák voltak, de mindent megtettem a felkészülés során. A mostani teljesítményem megmutatta, hogy miben kell fejlődni, jó rálátást jelent a szereplésemre" - fogalmazott Kovács Zsófia.

A négyszeres olimpiai bajnok amerikai Simone Biles, aki az elmúlt kilenc évben minden versenyén megnyerte az egyéni összetettet, visszalépett mentális egészsége érdekében. Távollétében csapattársa, Sunisa Lee szerezte meg az aranyat a brazil Rebeca Andrade és az orosz Angelina Melnyikova előtt. (MTI)

Egyéni összetett:

1. Sunisa Lee (Egyesült Államok) 57,433 pont
2. Rebeca Andrade (Brazília) 57,298
3. Angelina Melnyikova (Orosz Olimpiai Bizottság) 57,199
...14. Kovács Zsófia 53,433