Kilábalni látszik az eurózóna a recesszióból

gazdaság
2021 július 30., 13:58

Az eurózóna gazdasága két százalékos növekedést produkált az elmúlt három hónapban. Az összes eurót használó országban gazdasági fellendülés látszik, ami határozott jele a válságból való kilábalásnak. A 19 országot magába foglaló blokk még így is 3 százalékkal elmarad a koronavírus-járvány előtti 2019-es számoktól. Most kezd először látszani az oltások hatása a gazdaságban - írja a BBC.

Olaszországban és Spanyolországban - ahol a legsúlyosabb volt a recesszió - a növekedés szintén megközelíti a 3 százalékot. Még ennél is nagyobb számokat produkál Ausztria és Portugália, ahol ez az arány 4,9 százalék. Szakértők szerint a portugál növekedés oka a beinduló turizmus lehet, mivel az Ibériai-félsziget kisebbik állama sokkal hatásosabban tudta újraindítani turizmusát, mint a szomszédos Spanyolország.

Az eurózóna két nagyhatalma, Franciaország és Németország viszont csak 0,9 és 1,5 százalékos fellendülést produkált a vizsgált időszakban.

Andrew Kenningham, a Capital Economics európai vezetője szerint: ha a következő negyedévben is hasonló növekedés lesz a régióban, akkor az eurózóna nagy lépést tesz a járvány előtti szint elérése felé. Júniusban 400 ezerrel kevesebb volt a munkanélküliek száma a blokk országain belül, de még így is egymillióval több az egy évvel ezelőtthöz képest. (BBC)

(A posztot Cmarits Milán írta.)