Nyolcmilliárdból indít országos bulisorozatot a kormány

szórakozás
2021 július 30., 07:50

A kormány úgy érezhette, hogy nincs elég jókedv az országban, mert csütörtökön több milliárdos koncertsorozatot hirdetett. A Magyar Közlönyben megjelent határozat szerint „a koronavírus-világjárvánnyal szembeni hatékony magyar védekezést követően a gazdaság újraindításán túlmenően a közösségi élet újraindítása is kiemelkedő szerepet játszik”. De a kormány még nem elégedett azzal, ahogy a magyarok újrakezdték a bulizást, mert azt is megállapította, hogy „a közösségi élet újraindítását és az összetartozás-érzés erősítését szolgáló könnyűzenei események és rendezvények, koncertek minél nagyobb számban történő megvalósulása, továbbá az előadó-művészeti és rendezvényszektor segítése

aktív állami feladatvállalást és támogatást igényel”. Ezért a kormány 2021 augusztusától a 2021 októberéig 356 koncertes bulisorozatot indít az országban:

  • 40 nagyvárosi esemény és nagykoncert;
  • 216 kisvárosi esemény és koncert;
  • 100 falunap jellegű esemény.

A rendezvényeket Rogán Antal minisztériuma a Magyar Turisztikai Ügynökségen keresztül bonyolítja le. Erre az idei költségvetésből 4,9 milliárd forint többletforrást biztosítanak.

A kormány a járvány alatt raktárkoncertekkel igyekezett támogatni a hazai szórakoztatóipart, amiknek a szervezéséből kormányközeli vállalkozások szedték meg magukat. A Magyar Turisztikai Ügynökség az Antenna Hungária Zrt.-t bízta meg a lebonyolítással, ami a propagandaplakátokat is gyártó Balásy Gyula cégeit szervezte be alvállalkozónak.

Falunapok

Külön keretet különítettek el a falunapok támogatására. Az ötezer fő vagy ennél kevesebb állandó lakosságszámmal rendelkező települések önkormányzati rendezvényei támogatására 2,8 milliárd forintot különítenek el az idei költségvetésből. A pénzek kiosztását Gyopáros Alpár kormánybiztos és a Nemzeti Művelődési Intézet Nonprofit Közhasznú Kft. intézi. Ezt a céget Lezsák Sándor népfőiskolája hozta létre, miután az intézményt Lakitelekre költöztették a Budai Vigadóból. A szervezésért Lezsákék cége további 86 millió forintot is kap.