Tigrinya menekültek holttestét sodorta a víz Szudánba, láthatóan megölték őket

külföld
2021 augusztus 03., 04:34

Nagyjából ötven holttestet sodort a folyó Szudánba, valószínűleg olyan emberekéit, akik a szomszédos Etiópia Tigré nevű tartományából próbáltak menekülni. Vannak, akiken lőtt sebeket azonosítottak, másokat összekötözött kézzel találtak meg, mondta egy névtelenséget kérő hatósági forrás az AP-nek.

Az információt szudáni egészségügyi dolgozók és egy Tigréből menekült orvos, Tewodros Tefera is megerősítette. Utóbbi azt mondta, hétfőn két holttestet találtak, egy férfit, akinek meg voltak kötve a kezei, és egy nőt, akit a mellkasán lőttek meg. Legalább tíz halottat más menekültek temettek el. Tewodros szerint a valóságban még több holttestet rejthet a Setit - vagy Tekeze - folyó, ráadásul az esős időszak miatt nem mindig könnyű partra vinni őket. Egy másik orvos „barbár dolgokról” számolt be, vannak, akiket fejszével öltek meg.

Tigrében kilenc hónapja indított hadműveleteket az etióp kormány, amely ellenőrzése alá kívánta vonni a tartományt az azt uraló tigréi népi felszabadítási fronttól (TPLF). A katonai akció kudarcba fulladt, a tigréi erők június végén visszafoglalták a tartomány márciusban elesett fővárosát, Mekelét, több ezer etióp katonát fogságba ejtve. Az etióp miniszterelnök ezért egyoldalú tűzszünetet hirdetett.

Az etióp kormányhadsereg március elején szállta meg Mekellét, Tigray fővárosát, de most a lázadók visszaverték őket. Erre reagálva Etiópia egyoldalú tűzszünetet hirdetett.
photo_camera Az etióp hadsereg tagjai Fotó: MINASSE WONDIMU HAILU/Anadolu Agency via AFP

A konfliktus miatt millióknak kellett elhagyniuk az otthonaikat, a BBC nyomozása pedig arra jutott, hogy az etióp hadsereg tagjai tömeggyilkosságot követtek el Tigrében. Összesen több ezren veszítették életüket.

Bár nehéz volt beazonosítani a Szudánban talált holttesteket, a térség közelsége mellett az áldozatok tigrinya származására utal az is, hogy egyikük karjára egy gyakori tigrinya név volt tetoválva.

Az etióp kormány által létrehozott Twitter-csatorna szerint ez az egész csak a tigrinyák propagandakampánya.

Tigrében több százezer embert közvetlenül fenyeget az éhhalál, és milliók állnak közel az éhínség küszöbéhez, közölte az ENSZ július elején. (via The Guardian)