Füstbe burkolózott az Akropolisz a közeli erdőtüzek miatt

külföld
2021 augusztus 04., 09:16

Nem csillapodtak a tüzek szerdára virradóra Athén északi részén. A város szélén lévő Parnesz-hegyen több mint 500 tűzoltó dolgozik a lángok megfékezésén, munkájukat kilenc helikopter, öt repülőgép, valamint a rendőrség és a hadsereg is segíti. A tűzoltóság közleményben reményét fejezte ki, hogy a lángokat néhány órán belül sikerül megfékezni.

Tűzoltók dolgoznak Athén Varympompi nevű negyedének közelében.
photo_camera Tűzoltók dolgoznak Athén Varympompi nevű elővárosának közelében. Fotó: ARIS OIKONOMOU/Hans Lucas via AFP

Helyszíni beszámolók szerint Athén fölött sűrű füst terjeng. A lángok megrongálták a várost körülvevő metropoliszövezet elektromos hálózatának egy részét, a helyreállítási munkák jelenleg is folynak. A görög főváros hatóságai arra kérték az embereket, maradjanak otthon, és ne nyissanak ablakot.

Szerda reggel sűrű füst gomolygott az Akropolisz alatt.
photo_camera Szerda reggel sűrű füst gomolygott az Akropolisz alatt. Fotó: LOUISA GOULIAMAKI/AFP

A környéken még mindig 40 Celsius-fok fölött van a hőmérséklet, jóllehet Níkosz Hardaliasz polgári védelmi miniszterhelyettes azt mondta, a helyzet - a széljárásnak és a nedvességnek köszönhetően - szerdára javult. Hozzátette, hogy országszerte csaknem 80 tűzvészt jelentettek, ám nagy részüket másikerült megfékezni.

A lángok kedden csaptak fel az Athéntól 20 kilométerre északra található Varimpompi településen, majd átterjedtek a környékbeli kisebb városokra. Több autó és ház vált a lángok martalékává, és több mint 300 embert evakuáltak otthonából.

Szerdán a helyszínre látogatott Kiriákosz Micotákisz miniszterelnök is, aki kiemelte, hogy a tűzvészek eddig szerencsére nem követeltek halálos áldozatot. Hozzátette azonban, hogy az ország az elmúlt évtizedek legnagyobb hőségével néz szembe, és rémálomnak nevezte az Athén környékén pusztító tüzeket.

Görögországban 30 éve nem látott hőhullám tombol, néhány helyen a hőmérséklet a 43 Celsius-fokot is meghaladja. (MTI)