Thaiföldön betiltották a korallokat pusztító napvédőket

augusztus 4., szerda 19:15

Betiltották Thaiföldön azokat a napvédőket, amik károsítják a korallzátonyokat a délkelet-ázsiai ország tengeri nemzeti parkjaiban.

A királyság homokos tengerpartjai kedvenc úticéljai több millió turistának, de a szakemberek egyre jobban aggódnak amiatt, hogy a trópusi naptól védő tejek, krémek, olajok a lassan növő korallok pusztulását okozhatják.

A járványkorlátozások miatt kihalt strand Phuketen, a thaiföldi turistaparadicsomban 2020. április 4-én. Fotó: Valentin Chebunin/Sputnik via AFP

A rendelkezés az oxibenzon, oktinoxát, a 4-methilbenzilidén-kámfor és a butilparabén hatóanyagokat tartalmazó napfényszűrő kozmetikumok betiltásáról most lépett életbe. A kormány közleménye szerint tudományos kutatások igazolták, hogy ezek a vegyi anyagok pusztítják a korallzátonyokat, megsemmisítik a korall-lárvákat, elzárják szaporodási rendszerüket és korallfehéredést okoznak.

Thaiföld ezzel a csendes-óceáni szigetország, Palau és Hawaii amerikai szövetségi állam példáját követi. A rendelkezés megsértőit akár 100 ezer baht (900 ezer forint) pénzbírsággal is sújthatják. (AFP via MTI)