A bronzmeccs jutott a magyar női vízilabda-válogatottnak

  • Tótka Sándor aranyérmet szerzett a kajakosok 200 méteres versenyén, Csipes Tamara ezüstöt 500 méteren. Három magyar egység is negyedik lett.
  • Rasovszky Kristóf ezüstérmet szerzett nyíltvízi úszásban.
  • Öttusázóink közepesen kezdtek, a nők valamivel jobban, mint a férfiak.
  • A női vízilabda-válogatott 8:6-ra kikapott a spanyoloktól, a bronzmeccsen az oroszokkal játszanak.
2021 augusztus 05., 12:52

Magyar vízipólós nők értékelése

Gurisatti Gréta úgy vélte, az elején pontatlanul játszottak, pedig az ellenfél is visszafogottan kezdett.

„A végére nagyon meg tudja bosszulni magát, ha két negyed alatt csak két gólt lövünk, ráadásul ennek a spanyol kapusnak nem olyanok a képességei, ami indokolttá teszi azokat a túlhelyezett lövéseket, amelyekkel próbálkoztunk. Nagyon sajnálom, úgy érzem, hogy ma saját magunkat vertük meg, ez teljes mértékben rajtunk múlt.

Garda Krisztina szintén azt emelte ki, hogy rosszul kezdtek, szerinte egyik csapat ellen sem engedhetik meg maguknak, hogy ilyen előnyt adjanak az ellenfélnek.

„Ennek ellenére megvolt az esélyünk az utolsó negyedben, de nem tudtunk élni vele, úgyhogy az utolsó mérkőzésünket kell megnyerni. Szerintem az a csapat viszi el a bronzérmet, aki hamarabb fel tud állni az elődöntős vereségből”.

Garda Krisztina
photo_camera Garda Krisztina Fotó: ANGELA WEISS/AFP

Szilágyi Dorottya azt mondta, elsősorban a türelem hiányzott, ebben saját magát is hibásnak nevezte.

„Bátor próbáltam lenni és emiatt türelmetlen voltam, ez pedig nem fog beleférni a bronzmérkőzésen. A spanyolok nem mutattak újat, jól fel voltunk készítve rájuk, ezért ki kell mondani, hogy magunkat vertük meg".

Bíró Attila szövetségi kapitány hangsúlyozta, a védekezés jól működött, a nyolc kapott gól a spanyolokkal szemben nem sok, ugyanakkor ez a defenzív játék nagyon sok erőt és energiát felemésztett.

„Az első két negyedben valóban volt, aki türelmetlenül, kapkodva lőtt, és azokat a szituációkat jobban meg kellett volna becsülnünk"

- mondta az MTI kérdésére a kapitány, aki szerint "most egy kicsit el kell engedni a lányokat", akiknek nem szabad rágörcsölniük a következő feladatra, mert ha felszabadultan ugranak medencébe, akkor hazavihetik a bronzérmet. (MTI)

2021 augusztus 05., 12:11

Belgium az olimpiai bajnok férfi gyeplabdában

A belga válogatott nyerte meg a tokiói olimpia férfi gyeplabdatornáját, miután a csütörtöki döntőben 1-1 után büntetőkkel 3-2-re legyőzte az ausztrál csapatot.

A világbajnoki címvédő európai együttes a fináléban Florent van Aubel góljával szerzett vezetést, de az ausztrálok a negyedik negyedben Tom Joseph Wickham találatával egyenlítettek. Mivel több gól már nem született, büntetőlövések döntöttek az olimpiai aranyéremről, amelyben a Rio de Janeiróban ezüstérmes belgák bizonyultak jobbnak.

A bronzérem az indiai együttesé lett, amely 1980 után állhatott ismét dobogóra, Moszkvában aranyérmes volt a gárda. (MTI)


2021 augusztus 05., 11:57

Kikaptak a spanyoloktól a magyar női vízipólósok az elődöntőben

Egymás után a negyedik olimpián is az elődöntőben bukott el a magyar női vízilabda-válogatott. A magyar idő szerint csütörtök kora délután játszott meccsen a spanyolok 8:6-ra verték a mérkőzés elején nagyon gyengén játszó magyar csapatot.

A spanyolok az első negyed után 2:0-ra vezettek. Míg a spanyolok két gólt is tudtak lőni, addig a magyar csapatnak kis balszerencsével csak három kapufára futotta. Pedig voltak helyzetek, csak gólt szerezni nem sikerült.

Keszthelyi Rita készül a lövésre
photo_camera Keszthelyi Rita készül a lövésre Fotó: Illyés Tibor/MTI/MTVA

Egészen a második negyed negyedik percéig kellett várni az első magyar gólra, a spanyolok viszont szépen lőtték a maguk góljait, többnyire jó messziről. A negyed végén Illés Anna is lőtt egy nagy gólt, így végül nem négy, hanem csak három gólos hátránnyal várjuk a második játékrészt, 5:2-ről.

Bár a harmadik negyedben volt néhány jobb pillanata a magyar válogatottnak, nyolc perccel a mérkőzés vége előtt szinte reménytelen helyzetben kerültek. Ehhez egy újabb rossz negyed kellett, sokat hibázunk, hagytunk ki ziccert, adtunk el labdát emberelőnyben, a spanyolok pedig bedobták, amit be kellett dobni.

Bíró Attila szövetségi kapitány magyaráz
photo_camera Bíró Attila szövetségi kapitány magyaráz Fotó: ANGELA WEISS/AFP

Az utolsó negyed előtt már 8:4-re vezettek a spanyolok, csoda kellett volna a magyar győzelemhez. A negyedik negyedben azonban csak a feladat egyik felét sikerült megoldani. A spanyolok egyetlen gólt sem szereztek, a magyarok pedig a negyed elején dobtak két gólt, még kettőt viszont már nem tudtak szerezni. 8:6-ra kaptunk ki, a döntő álma a meccs elején ment el.

A vereségnek köszönhetően az oroszokkal játszunk bronzmeccset szombaton, magyar idő szerint reggel 6:40-kor. A magyar női válogatott az előző három olimpián negyedik lett, jó lenne most egy érmet szerezni. A csoportmeccsek során már volt egy magyar-orosz, az 10:10 lett. Most nem lehet döntetlen.

2021 augusztus 05., 11:35

8:4 a spanyoloknak három negyed után

Bár a harmadik negyedben volt néhány jobb pillanata a magyar női vízilabda-válogatottnak, nyolc perccel az elődöntő vége előtt szinte reménytelen helyzetben vannak.

Sokat hibázunk, hagytunk ki ziccert, adtunk el labdát emberelőnyben, a spanyolok pedig bedobják, amit be kell dobni. Négy gólt kellene hozni rajtuk az utolsó negyedben, ehhez csoda kell.

Rybanska Natasa
photo_camera Rybanska Natasa Fotó: ANGELA WEISS/AFP
2021 augusztus 05., 11:21

5:2 a spanyoloknak a félidőben

Gyengén játszott az olimpiai elődöntő első két negyedében a magyar női vízilabda-válogatott. Egészen a második negyed negyedik percéig kellett várni az első magyar gólra, a spanyolok viszont szépen lőtték a maguk góljait, többnyire jó messziről. A negyed végén Illés Anna is lőtt egy nagy gólt, így végül nem négy, hanem csak három gólos hátránnyal várjuk a második játékrészt. Sokat kell javulni, különben ebből nem lesz döntő.

Szilágyi Dorottya szerezte az első gólt
photo_camera Szilágyi Dorottya szerezte az első magyar gólt Fotó: Illyés Tibor/MTI/MTVA
2021 augusztus 05., 11:03

2:0-ra vezetnek a spanyolok az első negyed után

Nem kezdték jól a magyar nők az olimpiai vízilabdatorna elődöntőjét. Míg a spanyolok két gólt is tudtak lőni, addig a magyar csapatnak kis balszerencsével csak három kapufára futotta. Pedig voltak helyzetek, csak gólt szerezni nem sikerült.

A spanyolok első gólja Magyari Aldának
photo_camera A spanyolok első gólja Magyari Aldának Fotó: ANGELA WEISS/AFP
2021 augusztus 05., 10:40

A magyar vízipólós nők a spanyolokkal játszanak a döntőért

Magyar idő szerint 12:50-kor kezdődik Tokióban a női vízilabda-torna második elődöntője Spanyolország és Magyarország közt. A spanyolok nyerték a csoportjukat, bár a hollandoktól kikaptak. A negyeddöntőben a kínaiakat búcsúztatták.

A spanyol csapat ugrik a vízbe
photo_camera A spanyol csapat ugrik a vízbe Fotó: ANGELA WEISS/AFP

A magyar válogatott a csoportjában a második helyen végzett, a negyeddöntőben pedig meggyőző játékkal a hollandokat verték ki.

Ha a magyarok nyernek, szombaton magyar idő szerint 9:30-kor játszanak azokkal az amerikaiakkal, akik a másik elődöntőben 15:11-re verték az oroszokat. Az amerikaik nyerték az előző két olimpiát, és Tokióba is favoritként érkeztek, de a magyarok a csoportmeccsükön meg tudták őket verni 10:9-re. Ha kikapunk, a bronzmeccset szombaton 6:40-kor játsszuk az oroszokkal.

2021 augusztus 05., 10:27

Borneó őslakosaitól lopták a fákat a tokiói olimpiai stadionokhoz

photo_camera Fotó: Jamie Wolfeld

Az Uprooted: The Olympic Tribe című magyar-angol dokumentumfilm bemutatja, mennyire fenntartható alapanyagokból épültek az olimpia stadionjai, és milyen hatással vannak a nyári játékok egy őserdei őslakos közösség életére. Révész Bálint rendezővel és Angus MacInnes íróval beszélgettünk.

2021 augusztus 05., 10:25

Közepesen kezdtek a magyar férfi öttisázók

Marosi Ádám az első tízben fejezte be a nyitószámot, Kasza Róbert teljesítménye ugyanakkor elmaradt a várakozástól a férfi öttusázók csütörtöki vívása során a tokiói olimpián.

Marosi Ádám
photo_camera Marosi Ádám Fotó: PEDRO PARDO/AFP

A júniusi világbajnokságon aranyérmes Marosi 20 ellenfelét legyőzte, miközben 15-től kapott ki, és 220 pontjával tizedik lett. Hátránya nem ledolgozhatatlan, de nem is csekély a szűkebb élcsport tagjaival szemben: az élen a brit Joseph Choong és az orosz Alekszandr Lifanov végzett 25 sikeres asszóval, 250 ponttal, mögöttük ketten pedig csak eggyel nyertek kevesebbet. Kasza 15 győzelemmel és 20 vereséggel a 27. helyen végzett a 36 fős mezőnyben 190 ponttal.

A körvíváson korábban túlesett nők versenye pénteken, a férfiaké szombaton folytatódik. (MTI)

2021 augusztus 05., 08:59

Aranyat nyertek az olimpián, pénzt, teheneket és házat kaptak az indonéz tollaslabdázók

Meg egy éttermet.

photo_camera Fotó: OU DONGQU/Xinhua via AFP

RÉSZLETEK ITT.

2021 augusztus 05., 08:37

Részegen tombolt a hazaúton jónéhány ausztrál sportoló

Egyikük részegen annyira telehányta Tokióból Sydney-be tartó gép vécéjét, hogy azt többet nem is lehetett használni a tíz órás úton.

RÉSZLETEK ITT

2021 augusztus 05., 08:24

Tökéletes kínai kiskamasz toronyugrásban

A tizennégy éves kínai Csüan Hung-csan nyerte a női toronyugrók versenyét a tokiói olimpián. Az ázsiai tinédzser hatalmas fölénnyel diadalmaskodott, a fináléban három ugrására is maximális pontszámot kapott a bíróktól.

Itt az első:

És itt a második:

A második helyen a világbajnok, ugyancsak kínai Csen Jü-hszi végzett, míg a harmadik az ausztrál Melissa Wu lett.

2021 augusztus 05., 08:11

Az amerikaiak várnak a magyar pólós nőkre a döntőben

A tokiói női vízilabdatorna első elődöntőjében az amerikaiak 15:11-re verték az oroszokat, így bejutottak a szombati döntőbe.

Így ha a magyar csapat megveri a csütörtök kora délutáni elődöntőben a spanyolokat, azokkal az amerikaiakkal játszik, akik előzetesen az olimpia legnagyobb esélyeseinek tűntek, de a csoportmeccsen már egyszer kikaptak a magyaroktól.

2021 augusztus 05., 07:33

Majdnem világcsúcs és egy furcsa rekord súlylökésben

Férfi súlylökésben a világcsúcstartó Ryan Crouser öt dobása is nagyobb volt vetélytársaiénál, a győzelmet 23,30 méteres olimpiai csúccsal szerezte meg, ami csak hét centiméterrel kisebb a júniusban elért rekordjánál, egyúttal minden idők második legjobb eredménye.

A kettős amerikai sikerről a magyar származású Joe Kovacs gondoskodott, aki a 2019-es világbajnokságon az utolsó sorozatban lett aranyérmes, ezúttal ez a bravúr elmaradt. A két amerikai mögött az új-zélandi Thomas Walsh végzett a harmadik helyen. A három dobó történelmi tettet hajtott végre, ugyanis lemásolták a riói döntő sorrendjét, márpedig az olimpiák történetében egészen mostanáig még nem fordult elő, hogy egy egyéni számban ugyanaz legyen az első három sorrendje, mint az azt megelőző játékokon.

2021 augusztus 05., 07:08

Hatodik a két magyar öttúsázónő a körvívás után

Gulyás Michelle és Kovács Sarolta a 36 fős mezőny első felében, a bő élcsoportban zárta a női öttusázók csütörtöki körvívását a tokiói olimpián.

Gulyás, az UTE húszéves tehetsége, aki idén vb-bronzérmes volt, illetve a 2016-ban egyéniben világbajnok székesfehérvári Kovács egyformán 20 győzelemmel és 15 vereséggel zárt, és az ezért járó 220 ponttal négy további társukkal holtversenyben a hatodik helyen végeztek.

Kovács Sarolta és Gulyás Michelle
photo_camera Kovács Sarolta és Gulyás Michelle Fotó: Czeglédi Zsolt/MTI/MTVA

A pozitív győzelmi mérleg jónak számít, de nem kiemelkedő, ugyanakkor az előttük állók előnye az éllovas Annika Schleuét leszámítva nem jelentős. A német 274 pontot érő 29 sikeres asszóval nagyon komoly előnyt alakított ki magának, az ezüstérmes pozíciót elfoglaló dél-koreai Kim Sze Hi viszont csak 24 pontra van a magyaroktól.

Csütörtökön még a férfiak körvívását rendezik, a mezőnyben Marosi Ádámmal és Kasza Róberttel. Azt követően a nők versenye pénteken, a férfiaké szombaton folytatódik. (MTI)