Az idei volt a második legmelegebb július Európában

klímaváltozás
2021 augusztus 05., 13:04

A tavalyival együtt az idei volt a harmadik legmelegebb július a világban a mérések kezdete óta - jelentette csütörtökön az Európai Unió Copernicus Légkörmegfigyelő Szolgálata (C3S), ami szerint az elmúlt hónapot szokatlanul magas hőmérsékletek kísérték Finnországtól kezdve egészen az Egyesült Államokig. „A globális átlaghőmérséklet tekintetében évről évre, vagy akár hónapról hónapra vannak kilengések. De végső soron, amit egyértelműen látunk, az egy globálisan észlelhető melegedés” - mondta Freja Vamborg, a szolgálat egyik vezető kutatója.

Az adatok szerint a tavalyival együtt az idei volt a harmadik legmelegebb július a világban 2019 és 2016 júliusai után. Európában csak 2010 júliusa volt melegebb az ideinél.

Erdőtűz Görögországban
photo_camera Erdőtűz Görögországban Fotó: LOUISA GOULIAMAKI/AFP

A Copernicus mérései 1950-ig nyúlnak vissza, de rendszeresen egyeztetik őket a 19. század közepe óta gyűjtött feljegyzéseket őrző adatbázisokkal.

link Forrás

Idén júliusban különböző régiókban váltak láthatóvá a klímaváltozás pusztító hatásai:

  • Az Egyesült Államokban és Kanadában júniustól mért rekordmagas hőmérsékletek több száz ember halálát és erdőtüzeket okoztak.
  • Kínában, Belgiumban és Németországban szélsőséges esőzések okoztak halálos áldozatokat követelő áradásokat.
  • Ausztrália trópusi északi részén az elmúlt hónapban mérték az eddigi legmagasabb napi maximumhőmérsékletet, míg Afrika északi részén csaknem mindenhol magasabb volt a hőmérséklet az ilyenkor szokásosnál.
  • Néhány régióban, köztük Németországban és Oroszország egyes részein a szokásosnál hidegebb hőmérsékletet mértek.

A C3S szerint minden adat azt mutatja, hogy a 2015 és 2020 közötti évek globálisan melegebbek voltak, mint a korábbi időszakok. Abban is egyeznek, hogy a globális átlaghőmérséklet az 1970-es évek vége óta 0,2 fokkal emelkedett. (Climate.copernicus.eu/MTI)