Népszava: Trócsányi László válthatja Áder Jánost

POLITIKA
2021 augusztus 05., 05:22

Várhatóan Trócsányi Lászlót, jelenlegi fideszes európai parlamenti képviselőt, korábbi igazságügyi minisztert jelölik a kormánypártok Áder János köztársasági elnök utódául, akinek jövő májusban lejár ötéves megbízatása – írja a Népszava.

photo_camera Orbán Viktor, Trócsányi László és Áder János 2018. május 18-án Fotó: Kovács Tamás/MTI/MTVA

Trócsányit 2019 szeptemberében a kormány az Európai Bizottság (EB) magyar tagjának jelölte, de az EP jogi bizottsága összeférhetetlenség miatt kétszer is elutasította jelöltségét, így lett végül Trócsányi helyett Várhelyi Olivér a magyar uniós biztos. A Népszava szerint Orbán Viktor az elbukott uniós biztosi tisztség helyett az államfői poszttal „kárpótolná” Trócsányit.

Áder János második államfői mandátuma 2022. május 10-én lejár, az új köztársasági elnököt pedig a korábbi elnök megbízatásának lejárta előtt legalább 30, de legfeljebb 60 nappal meg kell választani, vagyis még a 2022-es választások előtt, március-áprilisban. Azt azonban még várhatóan Áder dönti el, hogy mikor lesz a parlamenti választás.

Az MSZP idén tavasszal adott be alaptörvény-módosító javaslatot, hogy az államfő választására „az országgyűlési képviselők általános választásának évében legkorábban az Országgyűlés alakuló ülését követő 30. napon” kerüljön sor, azonban az indítványt tárgysorozatba sem vették. Így 2027 tavaszáig az államfői posztot egy olyan ember tölti majd be, akit a jelenlegi kormány választ.