Egy év felfüggesztett börtönt kapott Navalnij öccse „Covid-korlátozások megsértéséért”

külföld
2021 augusztus 06., 14:34

Egyévi felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte pénteken egy moszkvai bíróság pénteken Oleg Navanijt, Alekszej Navalnij ellenzéki politikus öccsét, azon a címen, hogy a Covid-19 miatt bevezetett korlátozó intézkedések megsértésével vett részt az elítélt bátyja szabadon bocsátásáért tartott tüntetések szervezésében.

Oleg Navalnij a moszkvai bíróságon 2021. augusztus 6-án.
photo_camera Oleg Navalnij a moszkvai bíróságon 2021. augusztus 6-án. Fotó: Ilja Pitalev/Sputnik via AFP

Ugyanilyen vád alapján az elmúlt napokban Nyikolaj Ljaszkin ökológus mozgásszabadságát egy, Ljubov Szobol ügyvédnőét pedig másfél évig korlátozták. Ez azt jelenti, hogy 22 és 6 óra között nem hagyhatják el a lakhelyüket, és nem utazhatnak el Moszkvából. Ljaszkin és Szobol is az Alekszej Navalnij alapította Korrupcióellenes Küzdelem Alapítványa (FBK) munkatársa volt.

Az ügyvédnő jelöltként akart elindulni a szeptemberben esedékes parlamenti választáson, de a kampányát kényszerűen felfüggesztette, miután az FBK-t a bíróság júniusban szélsőségesnek minősítette, és betiltotta. Oroszországban a szélsőséges szervezetek tagjai egy június elején hatályba lépett törvénymódosítás értelmében évekre elveszítették passzív választójogukat, és nem indulhatnak el például a törvényhozási választáson sem.

Oleg Navalnij a moszkvai bíróságon 2021. január 29-én
photo_camera Oleg Navalnij a moszkvai bíróságon 2021. január 29-én Fotó: AFP

Alekszej Navalnij most a 2,5 éves szabadságvesztését tölti. A rá korábban az ún. Yves Rocher-ügyben gazdasági bűncselekmény miatt kiszabott, de felfüggesztett szabadságvesztést azért kell leülnie, mert a FSZIN (orosz Szövetségi Büntetés-végrehajtási Szolgálat) szerint sorozatosan megsértette a feltételes szabadlábra helyezés feltételeit. (MTI)