Rekkenő hőségre és nagy zivatarokra figyelmeztet a Meteorológiai Szolgálat

időjárás
2021 augusztus 08., 05:19
Fürdőzők a balatonfenyvesi szabadstrandon 2021. június 22-én
photo_camera Fürdõzõk a kánikulában a balatonfenyvesi szabadstrandon 2021. június 22-én Illusztráció: Varga György/MTI/MTVA

Két különböző figyelmeztetést adott ki szombat este az Országos Meteorológiai Szolgálat vasárnapra. Az ország túlnyomó részén vagy nagy meleg lesz, vagy viharokkal, záporokkal kell számolni.

Nagy melegre kell számítani az alábbi területeken: Baranya megye, Bács-Kiskun megye, Békés megye, Budapest, Csongrád-Csanád megye, Fejér megye, Hajdú-Bihar megye, Jász-Nagykun-Szolnok megye, Pest megye, Somogy megye, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Tolna megye.

Zivatarokra pedig ezekben a megyékben kell számítani: Borsod-Abaúj-Zemplén megye, Fejér megye, Győr-Moson-Sopron megye, Hajdú-Bihar megye, Heves megye, Jász-Nagykun-Szolnok megye, Komárom-Esztergom megye, Nógrád megye, Pest megye, Somogy megye, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye, Tolna megye, Vas megye, Veszprém megye, Zala megye. Budapesten is lehetnek záporok, hirtelen nagy esőzések.

A jelentés kiemeli, hogy elsősorban az Alföldön lesz nagy meleg, ott másodfokú figyelmeztetés van érvényben. Míg a legtöbb megyében 33 fokos meleg lesz maximum, délen akár 36-37 fok is lehet.

A nagy esőzésekre elsősorban este, az ország északi részein kell számítani, amikor is északnyugat felől egy hidegfront éri el az orszságot. Akár 80 km/ erejű széllökések, és jégeső is előfordulhat majd.