Az ENSZ minden eddiginél nagyobb, klímaváltozásról szóló jelentése tele lesz rossz hírrel, de ad némi optimizmusra is okot

klímaváltozás
2021 augusztus 09., 06:09

Hétfőn közzéteszik a világ eddigi legnagyobb és legátfogóbb jelentését a klímaváltozásról, amit az ENSZ Kormányközi Éghajlatváltozási Testülete (IPCC) készített több mint 14 ezer tudományos cikk alapján. A BBC azt írja, a tudósok szerint az értékelés tele lesz rossz hírrel, de ad némi optimizmusra is okot, a környezetvédelmi szakértők pedig abban reménykednek, hogy ez egy „hatalmas ébresztő” lesz a kormányok számára. Az IPCC által tanulmányozott dokumentumok szerint az ember által akaratlanul okozott, az éghajlatot érintő változások egy része visszafordíthatatlan marad évszázadokig, de akár évezredekig is.

A tanulmányt augusztus 9-én, hétfőn délelőtt mutatják be, és felhasználják majd novemberben az Egyesült Királyságban tartandó csúcstalálkozón is, ahol 196 ország vezetői találkoznak majd, hogy megállapodjanak a klímaváltozást érintő lépésekről. A csúcstalálkozót vezető brit miniszter, Alok Sharma a hétvégén úgy fogalmazott, „a világ hamarosan kifut az időből, hogy elkerülje a katasztrófát”.

A legutóbbi ilyen jelentést 2013-ban készítették, azóta pedig sok minden megváltozott, legalábbis a BBC azt írja, akkoriban még nem jelentették ki biztosan, hogy az olyan szélsőséges időjárási eseményeket, mint a hőhullámok vagy felhőszakadások, a klímaváltozás okozza, most pedig már biztosra mondják a tudósok, hogy többek között a júniusi amerikai hőhullám teljes mértékben az éghajlatváltozás következménye.

A világ egyre melegszik, emellett – főleg Európában – egyre több a csapadék, miközben az aszályos időszakok is növekednek. A jelentés szerint a tengerszint folyamatos emelkedésére is lehet számítani a következő több száz de akár több ezert évben. De a kutatások szerint ha az országok vezetői tartják magukat ahhoz, hogy az iparosodás előtti szinthez képest 1,5 celsius fok alatt tartsák a felmelegedést, a legsúlyosabb katasztrófák még elkerülhetők. (BBC)