Újabb büntetőeljárás indult Navalnij két volt munkatársa ellen

2021 augusztus 10., kedd 13:29

Büntetőeljárás indult Alekszej Navalnij elítélt ellenzéki politikus két volt munkatársa, Leonyid Volkov és Ivan Zsdanov ellen azon címen, hogy anyagi támogatást gyűjtenek szélsőségesnek és idegen ügynöknek minősített szervezeteknek – közölte az orosz Nyomozó Bizottság (SZK).

Leonyid Volkov 2021- március 2-án Vilniusban. Fotó: Petras Malukas/AFP

A SZK szerint a Litvániába menekült Volkov és Zsdanov bejelentette, hogy az Oroszországban június elején szélsőségesnek minősített és betiltott Korrupcióellenes Küzdelem Alapítványa (FBK) és a Navalnij Törzsei mozgalom folytatja tevékenységét, és gyűjtést szervezett ennek finanszírozására. A két aktivista arról is felvilágosította a szimpatizánsokat, hogy hogyan támogathatják ezeket a szervezeteket kriptovalutával, a névtelenségük megőrzése mellett.

Az orosz szövetségi pénzügyi ellenőrző szolgálat most felvette a terrorizmussal és szélsőségességgel kapcsolatban álló szervezetek hivatalos lajstromába az FBK-t és az ugyancsak betiltott utódszervezetét, az Állampolgári Jogok Védelmének Alapítványát (FZPG). Az intézkedés nyomán a szervezet bankszámláit zárolják, újat nyitni pedig tilos lesz.

Az FBK vagyonát egyébként a betiltására vonatkozó, június 9-én kihirdetett bírósági ítélet értelmében az alapítvánnyal szembeni követelések kielégítése után államosítják. Az ítélet szerint bizonyított a moszkvai ügyészség vádja, miszerint az FBK, az FZPG és a Navalnij Törzsei célja „a feltételek megteremtése az alkotmányos rend alapjainak megváltoztatásához”, többek között a „színes forradalmak” forgatókönyvének alkalmazásával.

Ivan Zsdanov 2020. szeptember 3-án Moszkvában. Fotó: Dimitar Dilkoff/AFP

A szervezetek tagjai egy júniusban hatályba lépett törvénymódosítás értelmében évekre elveszítik passzív választójogukat, nem indulhatnak jelöltként például a szeptemberben esedékes parlamenti választáson sem.

Az SZK áprilisban Navalnij, Volkov és Zsdanov ellen azon a címen indított eljárást, hogy olyan nonprofit szervezetet hoztak létre, ami az állampolgárokat állampolgári kötelezettségeik teljesítésének megtagadására vagy más jogellenes cselekmények elkövetésére bújtja fel.

Alekszej Navalnij a 2,5 éves szabadságvesztését tölti. Az ún. Yves Rocher-ügyben gazdasági bűncselekmény miatt kiszabott, de felfüggesztett szabadságvesztését azért kell leülnie, mert a FSZIN (orosz Szövetségi Büntetés-végrehajtási Szolgálat) szerint sorozatosan megsértette a feltételes szabadlábra helyezés előírásait.

Egy moszkvai bíróság egyébként elvetette Navalnijnak a Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő és a TASZSZ ellen benyújtott keresetét. Az ellenzéki politikus azt kifogásolta, hogy a szóvivő azt állította róla nyilvánosan, együttműködik az amerikai Központi Hírszerző Ügynökséggel (CIA), a hírügynökség pedig ezt leadta.

Navalnij, Vlagyimir Putyin orosz elnök egyik legismertebb bírálója, 2020. augusztus 20-án kórházba került Omszkban, miután rosszul lett a Tomszk-Moszkva repülőjáraton. Az omszki mentőkórházból hozzátartozói kérésére Berlinbe szállították. Német, francia és svéd laboratóriumi eredmények szerint „novicsok” típusú harci idegmérget találtak a szervezetében. Navalnij maga buktatta le az FSZB ügynökét, aki meg akarta ölni. (via MTI)