Megszólalt a lovon zokogó öttusázó, megdöbbentette a feléje áradó gyűlölet

2021 augusztus 12., csütörtök 7:55

A tokiói olimpia egyik legdrámaibb száma volt, amikor Annika Schleu öttusázónak az istenért sem engedelmeskedett a számára kiosztott ló, Saint Boy. A német versenyző a legesélyesebbek között indult a női öttusázásban, de mivel semmit sem tudott teljesíteni ezen a pályán, a mezőny végére került, és a hátrányát már nem tudta behozni később. Schleu az eset óta szerdán nyilatkozott először, a Zeit napilapnak.

Azt mondta, azért sírta el magát rögtön az elején, mert már azelőtt, hogy elindult volna a lóval, befeszült a felismeréstől, hogy itt véget érhet számára a verseny. „Reménytelen, nehéz helyzet volt a lónak és nekem is” - nyilatkozta.Visszanézve úgy látja, reagálhatott volna kicsit nyugodtabban és kiegyensúlyozottabban is, de egy ilyen stresszhelyzetben nincs sok idő gondolkodni, és talán rögtön az elején jeleznie kellett volna, hogy nincs értelme azzal a lóval elindulnia.

Görög dráma nem volt ilyen szomorú, mint Annika Schleu kínlódása a lovas számban. Fotó: Marijan Murat/dpa via AFP

Megdöbbentette viszont, hogy az eset után mennyien kritizálták, amiért a pálcával és sarkantyúval igyekezett indulásra bírni a lovat. (Az edzőjét ki is zárták az olimpiáról, amiért azt ordította a versenyzőnek, hogy üsse erősebben.)

„Az elmúlt napok sok szempontból sokkolóak voltak számomra. A gyűlölet, amellyel a közösségi médiában találkoztam, felülírta a csalódást, amit a kihagyott érem miatt éreztem” - mondta Schleu. A versenyző szerint szabályos volt a sarkantyúja, a pálcája, és nem bánt keményebben a lóval az engedélyezettnél - „kegyetlenül pedig pláne nem.” (Telex, Bild)