Összesen közel 13,5 milliárd forint támogatást ad a kormány a katolikus egyház óvodafejlesztési programjára és más egyházi beruházásokra

belföld
2021 augusztus 12., 05:27

Tízmilliárd ötvenmillió forint többletforrást ír elő a kormány a Magyar Katolikus Egyház óvodafejlesztési programjának támogatására. A szerdai Magyar Közlönyben megjelent 1578/2021. (VIII. 11.) kormányhatározat szerint:

„A Kormány – összhangban az óvodafejlesztési program támogatásáról szóló 1212/2018. (IV. 6.) Korm. határozatban foglaltakkal – felhívja a pénzügyminisztert, hogy a Magyar Katolikus Egyház országos óvodafejlesztési programjának támogatása érdekében, a 2021. évre gondoskodjon (...) 10 050 000 000 forint többletforrás rendelkezésre állásáról”, mindezt még a 2021. évi költségvetésből.

A Szent Anna Katolikus Óvoda Kistarcsán az átadás napján, 2020. szeptember 4-én.
photo_camera A 2020. szeptemberében átadott Szent Anna Katolikus Óvoda Kistarcsán. Fotó: Mónus Márton/MTI/MTVA

Egy másik friss kormányhatározatból pedig az is kiderült, hogy a kormány négy másik egyházi beruházásra is többletforrást biztosít, összesen megközelítőleg 3,5 milliárd forintot. Ezt azzal indokolják, hogy a beruházások „a gazdaság újraindításának érdekében szükségesek”.

Majdnem 1,6 milliárdot kap kiegészítő támogatásként a Ráday Felsőoktatási Diákotthon és a Dunamelléki Református egyházkerület a Székház és Konferencia Központjuk újjáépítéséhez. A Baár–Madas Református Gimnázium, Általános Iskola és Kollégiumfejlesztésének folytatására 712,5 millió forintot ítéltek meg. A Mosonmagyaróvári Piarista Gimnázium, Általános Iskola és Óvoda fejlesztésének második ütemére 1 milliárd forintot ad a kormány, illetve a Szegedi Kis István Református Gimnázium, Technikum, Általános Iskola, Óvoda és Kollégium Ó-kollégiumának felújítására és bővítésére 234 milliót.