Wally, a vándorló rozmár motorcsónakokon szeret pihengetni út közben

ÁLLAT
2021 augusztus 12., 09:36

A Wallynak keresztelt rozmárt, amit már Európa számos tengerpartján lefotóztak, az utóbbi napokban Írországban több helyen is akkor kapták le, amikor motorcsónakokra mászott fel pihenni. A négy év körüli hím múlt héten Waterfordban jelent meg, most pedig egy nyugat-corki lepárló üzem, a Clonakilty Distillery tulajdonát képező vízi járművet vett a birtokába.

Pihen, pihenget, pihenkél.
photo_camera Pihen, pihenget, pihenkél. Fotó: Clonakilty Distillery / Facebook

A rozmár csak félig vízi állat, időről időre a szárazföldön vagy valamilyen szilárd felületen meg kell pihennie. A hatalmas állat úgy mászik fel a csónakra, hogy először beleakasztja az agyarát a szélébe, aztán annak segítségével felhúzza magát. Wally emiatt az utóbbi napokban Cork partjainál több vízi járművet is megrongált, és egyet el is süllyesztett. A Clonakilty szóvivője azt mondta, nem fogják háborgatni az állatot, hagyják, hogy „használja” a motorcsónakot, amíg szüksége van rá, és amíg megoldást találnak számára.

A Seal Rescue Ireland már el is indított egy akciót, hogy egy pontont vagy más úszó platformot szerezzenek Wallynak, amit biztonságosan használhat pihenésre, ahol figyelni lehet az állapotát, és nem zavarja semmi, de kárt sem okoz. Azért kell megfigyelni, mert a több ezer kilométeres út nagyon kifáraszthatta, stresszes lehet, és kiszámíthatatlanul viselkedhet, ha megközelítik.

Wally feltűnt már az Egyesült Királyság, Franciaország, sőt Spanyolország vizeiben is. Nyár elején a Scilly-szigeteknél is kapott egy pontont, miután ott is megrongált és elsüllyesztett több csónakot. (Sky News)

link Forrás